U laži su kratke noge – reče Vučić

U laži su kratke noge, izjavio je danas Aleksandar Vučić. Da je predsednik potpuno u pravu, dokazuje naša arhiva, po kojoj je on sam za izjave koje nemaju nikakve veze sa istinom od Istinomera do sada već 46 puta dobio ocenu “kratke noge”.
Aleksandar Vučić/Foto: istinomer/Zoran Drekalović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas „da za razliku od drugih političara u Srbiji nikada nije bežao od pitanja i da mu pitanja novinara pružaju priliku da na najbolji mogući način raskrinka neistine pojedinih medija i političkih protivnika”, zato što su, kako je rekao “u laži kratke noge”.

 

*Izabran sam uz najveću podršku u savremenoj istoriji

*Nisam u Glini, 1995. pominjao Veliku Srbiju

 

Ovo nije prvi put da Vučič koristi ovu poslovicu govoreći o političkim protivnicima, ili pak novinarima.

Zanimljivo je, međutim, da je upravo on, svojim izjavama koje su dosta daleko od istine mnogo puta do sada od Istinomera dobio ocenu „kratke noge“. Tačnije – 46 puta. Podsećamo na neke skorašnje.

Poslednji put Vučić je zaslužio “kratke noge” pre nekoliko dana, kada je tvrdio da “niko nije promenio stranaka koliko i Marinika Tepić”, a istina je da su upravo njegove sadašnje stranačke kolege više puta menjale partiju od liderke opozicije.

 

Obećanja, turisti i RTS

 

Pre nekoliko meseci, Vučić je izjavio “da nikada ništa nije obećao pred izbore”, što se toliko kosi sa istinom da je, takođe, dobio “kratke noge”.

U julu je, pak, pričao “da su neki opozicionari bili na RTS četiri puta više od njega”, što ni probližno nije tačno, pa smo mu pribeležili još jednu ocenu “kratke noge”.

Malo pre toga, predsednik je, govoreći o izvanrednim ekonomskim rezultatiama, izjavio “da je Srbija sve pretekla po platama i penzijama, sem Crne Gore, a to se ponovo ispostavilo kao aposlutno netačno, pa i zbog toga toga dobio “kratke noge”.

Zatim je u maju Vučić pričao javnosti kako “kineski turisti u Srbiji dnevno troše 1.000 evra”. Prosta računica pokazuje da je prošle godine kineski turista u proseku dnevno potrošio oko 108,5 evra, što je čak devet puta manje od Vučićevih 1.000 evra, pa zato još jednom “kratke noge” za predsednika.

 

Plate, protest i prebrojavanja

 

Nakon protesta opozicije u aprilu, samouvereno je tvrdio “da se sakupilo između 7.400 i 7.500 ljudi”, a bilo je znantno više, pa je i tu dobio ocenu “kratke noge”.

Među omiljenim Vučićevim temama su plate, tačnije rast plata, od kada on i njegova stranka vode državu. Ne bi bilo ništa sporno da se u tim pričama drži činjenica, što nije slučaj. Tako je, recimo, u martu ove godine govorio “da je prosečna plata u januaru 2019. za 40 odsto veća, nego u istom periodu 2014. godine”, što ni približno nije tačno, pa smo mu, takođe, za tu izjavu dodelili „kratke noge“.

Zbog svega pobrojanog, sa poslednjom predsednikovom izjavom u kojoj tvrdi “da su u laži kratke noge”, možemo samo da se složimo.

Aleksandar Vučić/Foto: istinomer/Zoran Drekalović