Nikada ništa nisam obećao pred izbore

Predsednik Srbije o predizbornim obećanjima. (TV Prva, 8. 8. 2019. godine)
„Ako ste primetili nikada pred izbore ništa nikome nisam obećavao. Obećavao sam marljiv rad, težak rad, trud, angažman i ništa više.“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom avgusta, komentarišući strukturu investicionog plana za naredni period, izjavio da “nikada pred izbore ništa nikome nije obećavao”.
 
Međutim, da je to daleko od istine lako je uveriti se već letimičnim pogledom na pregled ocenjenih izjava aktuelnog predsednika objavljenih na Istinomeru. Ipak, vredi se podsetiti nekih od njih. 
 
Naime, u samom finišu predizborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore 2014. godine, Vučić se starijim građanima obratio ovim obećanjem:
 
“Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima.”
 
No, nakon pobede na izborima u martu 2014, već u prvoj polovini septembra te godine, Vučić je najavio mere za “ozdravljenje ekonomije”, među kojima su bile i smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.
 
 

 
Predizbornu kampanju za izbore 2014. obeležilo je i Vučićevo obećanje da će kompletan projekat “Beograd na vodi“ biti izgrađen “do kraja 2018, početka 2019. godine”. Samo godinu dana kasnije, potpisan je ugovor kojim je predviđeno da projekat traje 30 godina.
 
 
“Ja sam govorio o prvoj A fazi. Ima prva A, pa prva B faza, pa onda ima druga, pa druga A faza, pa druga B faza i tako dalje. Ja sam govorio o ova četiri objekta, dakle ta prva četiri objekta bi trebalo da budu završena u roku koji sam izgovorio”, objasnio je Vučić.
 
 
U jeku izborne kampanje za iduće parlamentarne izbore 2016. godine, gostujući u emisiji “Ćirilica”, Vučić je na pitanje “zbog čega u izbornoj kampanji nema njegovog suočavanja sa opozicijom”, izjavio da “obećava da će izaći na duel sa njih petoricom”, i dodao da u tome “nema nikakvog karikaturalnog pristupa, niti bilo čega drugog”.
 
 
Međutim, nijedan opozicioni lider nije dobio priliku da do kraja izborne kampanje suoči svoje stavove sa Vučićevim u nekom televizijskom studiju.
 
*
Predstavljanje Vučića kao predsedničkog kandidata, 2017 / Foto: FoNet/Nenad Đorđević
U iščekivanju predsedničkih izbora 2017. godine, Vučiću je često bilo postavljano pitanje hoće li on biti jedan od kandidata za predsednika. Tokom većeg dela 2016. na ovo pitanje odgovarao je odlučno da se neće kandidovati.
 
 
Ponoviću po hiljaditi put: ne pada mi na pamet da se kandidujem na predsedničkim izborima i svakako neću biti predsednik Srbije“, rekao je Vučić “Tanjugu” krajem jula 2016. godine.
 
 
Ipak, početkom marta 2017, predstavnici SNS i koalicionih partnera predali su Republičkoj izbornoj komisiji Vučićevu kandidaturu za predsednika Srbije. 
 
 
Zato predsednik Vučić za izjavu da “nikada pred izbore ništa nikome nije obećavao” dobija ocenu “kratke noge”.
 
 
Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet