Nisam u Glini 1995. pominjao Veliku Srbiju

Predsednik Srbije o govoru u Glini 1995. godine (N1, 13.2.2018. godine)
“Izmislili ste to za Veliku Srbiju, to u tom govoru nema u Glini, slučajno, nema ga.”
Tokom drugog dana posete Hrvatskoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je mesto Vrginmost, gde je istakao da Srbi i Hrvati imaju različito shvatanje prošlosti, ali da to ne znači da ne treba da sarađuju. Na pitanje novinara da li govor koji je održao 1995. u Glini, opštini blizu Vrginmosta, opterećuje odnose Srbije i Hrvatske i misli li i danas da Glina nije Hrvatska, Vučić je odgovorio da on nema „potrebu da se dodvorava“ i optužio novinara N1 da je izmislio pominjanje Velike Srbije u tom obraćanju građanima pre skoro 13 godina. 
No, govoreći o programu državne televizije Srbije Aleksandar Vučić, tada generalni sekretar Srpske radikalne stranke, rekao je 20. marta 1995. u Glini:
 
“(…)Ništa više nema od vesti u Krajini. Kao da je to inostranstvo, kao da je to u Hrvatskoj… Ali, neće moći! Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska. Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku!(…)Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće.”

Inače, Velika Srbija bi, prema planu radikala, trebalo da obuhvati celokupnu teritoriju Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i deo Hrvatske do linije Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. A pominjanje Velike Srbije nije slučajnost, jer je, kako to ističe lider radikala Vojislav Šešelj – “Velika Srbija smisao postojanja SRS”, stranke u kojoj je Vučić 15 godina bio jedan od najviših funkcionera. Čak se i zvanično glasilo SRS zove “Velika Srbija”, a u tom listu Vučić je bio član redakcije, a potom, sve do napuštanja radikala, i član izdavačkog saveta. 
Ali, ovo nije prvi put da Vučić pokušava da ospori svoju vezanost za projekat Velike Srbije. Naime, ubrzo pošto je iz SRS prešao u SNS, negirao je da je ikada govorio da su granice srpskih zemalja na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Ipak, odmah se pojavio snimak iz 2000. koji ga je “podsetio” da je upravo on isticao tu graničnu liniju Velike Srbije.

„Moguće je da sam zaboravio da sam to nekad izgovorio. Nikad nisam verovao da su Split i Dubrovnik srpski, ali sam verovao i sada verujem da su srpski Banjaluka, Bijeljina i Trebinje, kao što sam u vreme postojanja Srpske Krajine verovao i da je Knin srpski… Dobro, ako su našli jedan snimak, naći će i drugi, ali ja sam o tome govorio najmanje od svih.“ (Alo, 10. 11. 2008. godine)
U januaru 2014, kao potpredsednik Vlade Srbije, pred vanredne parlamentarne izbore na kojima će SNS trijumfovati, Vučić je u intervjuu “Frankfurter algemajne cajtungu” na pitanje kako je nacionalista sa idejom o Velikoj Srbiji postao evrofanatik, odgovorio: „To je bio proces. Nije da se jednog jutra probudiš i jednostavno kažeš – ja sam drugačiji. Za razliku od mnogih političara u Srbiji koji se ponašaju kao da su uvek u pravu, ja se ne stidim da kažem da sam se varao. Grešio sam. Nisam bio u pravu. Iako nije lako, ja priznajem svoje zablude“, rekao je Vučić.
Budući da je jasno da je tokom većeg dela svoje političke karijere, sve do prelaska u SNS, bio u samom vrhu stranke čiji je plan stvaranje Velike Srbije, a za šta se i sam zalagao, pa i u govoru u Glini 1995,  Istinomer izjavu predsednika Srbije ocenjuje kao –  “kratke noge”.
(Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković)