Izabran sam uz najveću podršku u savremenoj istoriji

Predsednik Srbije o podršci na izborima. (You Tube kanal SNS, 17. 3. 2018. godine)
„Ja kao predsednik republike, izabran uz najveću podršku, rekao bih u savremenoj srpskoj istoriji, imam pravo da ukažem narodu na katastrofalne posledice činjenice da mi nemamo decu i da nemamo budućnost.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji o populacionoj politici, kao nešto što ga kvalifikuje da govori o natalitetu, istakao da je na tu funkciju izabran uz najveću podršku u savremenoj srpskoj istoriji. Vučić je, inače, na predsedničkim izborima 2017. ubedljivo pobedio u prvom krugu i osvojio ukupno 2.012.788 glasova. 

Kako bismo utvrdili da li je to najveća podrška jednom predsedniku Srbije, moraćemo da uporedimo broj glasova koje su svojevremeno dobijali Milošević, Tadić i Nikolić sa brojem koji Vučić opisuje kao – obaranje rekorda.

Na predsedničkim izborima u decembru 1990. Slobodan Milošević je dobio ukupno 3.285.799 glasova. Dve godine kasnije, na decembarskim izborima, za Miloševića je glasalo 2.515.047 birača. To je, očigledno, više nego što je Aleksandar Vučić dobio 2017. godine. 

Međutim, predsednik možda pod savremenom istorijom podrazumeva period posle 5. oktobra 2000. Ali i takva računica je pogrešna.

U drugom krugu predsedničkih izbora 2008. Boris Tadić je dobio 2.304.467 glasova, dok je Tomislav Nikolić – koji je izgubio ove izbore – dobio 2.197.155. Dakle, Nikolić je izgubio izbornu utakmicu od Tadića 2008. sa više glasova nego što je Vučić dobio na izborima 2017. godine, o čemu je Nadežda Milenković već pisala na Peščaniku

Na sve to treba dodati još nekoliko činjenica, pre svega ko je sve stao iza Vučićeve kandidature na predsedničkim izborima 2017. Tu su između ostalih Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Vulinov Pokret socijalista, Srpski pokret obnove i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića. Vučića su podržali i SPS i Ivica Dačić, koji je na prethodnim izborima 2012. osvojio nešto više od 14 odsto glasova, dok na izborima 2017. socijalisti – prvi put od osnivanja stranke – nisu imali svog kandidata za predsednika. Dačić je, takođe, ranije tvrdio da će se “sigurno kandidovati” ako bude u politici, ali je na kraju, ipak, odustao od trke i podržao Vučića. Kada se sve to sabere, jasno je da su rezultatu, koji ipak nije najbolji mogući u savremenoj istoriji, doprinele i druge stranke. 
Dakle, rezultati ranijih izbora za predsednika Srbije od devedesetih na ovamo pokazuju da Aleksandar Vučić nije izabran uz najveću podršku, zbog čega za ovu izjavu dobija ocenu “kratke noge”. 

Naslovna fotografija: Fonet/Zoran Mrđa