Skočko, skočko, spin, genocid

Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin, dve karijere, kao lijane već decenijama; jin i jang, jedan sada predsednik, drugi ministar, često na iste teme, daju dopunjujuće izjave. Malo srpski svet, malo Evropa; pretnje po život, ma ko je rekao da postoji opasnost; evo, javnosti, izvolite detalje iz istrage; taman posla, to nije moja nadležnost, neka sudovi rade svoj posao, neka svako radi svoj posao. I tako… Poslednjih dana na red je došla Crna Gora. Ovoga puta, njihove izjave su skoro pa identične i obe izjave su, čuda li, spin i neistine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

“Nikoga od njih nisam ni pomenuo, niti me zanimaju. Daleko im lepa kuća, neka rade svoj posao kako god hoće. Ono što mene zanima to je da našem narodu, a ja sam predsednik Srbije u kojoj ipak živi najveći broj Srba, dakle, da kažemo našem narodu u regionu da podigne glavu i da to što je neko imao nameru da ih žigoše, sve govoreći kako to ne želi da uradi i sve govoreći da je to o pojedincima… Pa što niste naveli imena tih pojedinaca? Kada već pričate o pojedincima, nego ste namerno želeli da ostavite stigmu, žig celom jednom narodu.” (Izvor: Pink, 20.6.2021.)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin:

„Priznati lažnu državu Kosovo, a držati lekcije Srbiji o mešanju u unutrašnje poslove Crne Gore, može samo onaj ko je došao na vlast na talasu srpskog otpora, a posle izglasao rezoluciju o Srebrenici koja srpski narod osuđuje za genocid. Ako je Crnoj Gori do boljih odnosa sa Srbijom, neka bar sama odluči da poštuje mišljenje svojih građana srpske nacionalnosti i neka ih ne tera da priznaju genocid koga nema…“ (Izvor: mup.gov.rs, 21.6.2021.)

Ove dve izjave o žigosanju Srba i osudi srpskog naroda za genocid upečatljiv su primer igrarije koju su naravno pratili dosledno tabloidi sa svojim naslovnicama. (Raskrikavanje.rs je analiziralo lažne vesti na ovu temu.)

 

 

I jedan i drugi za svoje izjave dobijaju ocenu – neistina. Razlog za to upravo leži u onome što piše u toliko spominjanoj rezoluciji.

“Skupština Crne Gore, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), izglasala je Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Izglasana je i smena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u tom gradu u Bosni i Hercegovini.” (Izvor: Slobodna Evropa, 17. juni 2021.)

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 20. 4. 2021.

 

 

Osim što osuđuje genocid, u članu 3 se navodi: osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački;

A u članu 8: najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, izražava saosjećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postlzanja pravde i dugoročne podrške preživjelima, apelujući na pomirenje u regionu, jačanje međunaclonalne i međuvjerske tolerancije, razumijevanje i solidarnost.

Dakle, ne osuđuje i ne žigoše srpski narod.

***

O ovakvim manipulacijama i reakcijama predstavnika vlasti u Srbiji razgovarali smo sa Aleksandrom Popov, direktorom Centra za regionalizam, kao i o činjenici da su i Srbija i Crna Gora već usvojile slične deklaracije.

 

 

U intervjuu za podkast Istinomera “U mikrofon”, između ostalog, na pitanje o kampanji protiv Crne Gore zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a imajući u vidu da je Crna Gora još 2009. usvojila Rezoluciju koja se oslanja na Rezoluciju Evropskog parlamenta, pa i Srbija 2010. donosi Rezoluciju o Srebrenici – zašto sada na ovome Srbija otvara front sa Crnom Gorom, odgovorio je:

“Problem je u tome što Srbija nikada nije mogla da prihvati, da se suoči sa tim da je Crna Gora pre 15 godina postala nezavisna država. Kada su krenule litije i kada se probudio prosrpski faktor, pa čak i ovi drugi, koji su ekstremni nacionalisti u Crnoj Gori, u Srbiji se to videlo kao jedna kockica u mozaiku srpskog sveta. Tim je gore po njih bilo što je Krivokapić vukao takve poteze koji su izneverili njihove nade, a istovremeno to ne nailazi na osudu mitropolije, koja je i vodila te litije koje su ih dovele na vlast. Tako da se Srbija sada našla u jednoj poziciji da ne može da shvati da Crna Gora vodi svoju nezavisnu politiku, da je ovo što su oni uradili deo koalicionog dogovora koji je napravljen prilikom formiranja nove vlade.”

 

Naslovna fotografija: Canva/Beta/Istinomer