Bastać: Sprečiću SNS da posle lažnih izbora uđe u opštinu Stari grad

“Što se mene tiče, Srpska napredna stranka neće ući u ovu opštinu, jer su to lažni izbori. Sprečiću ih da održe izbore na Starom gradu. Neće se glasati tog dana na Starom gradu. Neću dozvoliti da se proglase rezultati. Neću dozvoliti fizički, ni na jedan drugi način da SNS uđe u opštinu Stari grad. Dakle, neće na lažnim izborima SNS voditi opštinu Stari grad, jer oni ne mogu da pobede za milion godina na ovoj opštini. Kao i sve do sada što smo radili, sa naše strane, ništa neće biti nasilno. Za razliku od SNS i njihovih satelita koji svaki put prave haos i nasilje, ovo neće biti nasilno ni u kom smislu.“

Za predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća “komplikovano je objasniti“ da li predstavlja instituciju ili deluje van sistema, da li se oseća kao “predstavnik jedne institucije ili samo kao opozicioni političar“, imajući u vidu da je “zvanično na vlasti u opštini“, ali da je “istovremeno sistem tako postavljen da ima osećaj da vodi jednu šalter salu“. U intervjuu za podcast Istinomera “U mikrofon“, Bastać, koji je i član predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) “vlast SNS je prethodnih pet godina u Beogradu oduzela sve moguće ingerencije i nadležnosti gradskim opštinama“.

 

Foto: Zoran Drekalović/Istinomer

 

Ako se dobro sećam i na Đilasa ste se žalili u kontekstu centralizacije?

Jesam. I dan-danas ponavljam da je tu počeo sistem centralizacije i zamerao sam mu to svojevremeno, ali gledajući kako izgleda ovih pet godina vlasti SNS-a, moram da kažem da su ono, u odnosu na danas, bile sitnice.

U danu emitovanja ovog podkasta počinju razgovori u Skupštini Srbije o izbornim uslovima kojima u ime Evropskog parlamenta (EP) posreduju dva bivša evroposlanika. Savez za Srbiju je zvanično počeo kapmanju bojkota i istovremeno ozvaničio da neće ići na te razgovore. Zašto su razgovori u kojima posreduju predstavnici EP prepreka bojkotu, odnosno zašto bojkot i razgovor nisu u korelaciji?

Zato što je od početka sve postavljeno loše. Mi nemamo šta da pričamo sa Majom Gojković i nemamo šta da pričamo sa ljudima koji su u stvari uništili parlamentarizam u Srbiji. Ne može Maja Gojković, koja na zvonce poziva poslanike, da sedi na sastanku i razgovara o izbornim uslovima.

Maja Gojković je predsednica skupštine, niste je u međuvremenu smenili, prema tome ona je relevantan sagovornik u tom procesu. Imate dva predstavnika koje je imenovao EP. Zar vam nije u interesu da sa njima razgovarate?

Njima je još davno rečeno šta se dešava u Srbiji i koji je rok da se promene zakoni i da se usvoje zahtevi opozicije. Zašto oni dolaze sada kada je 15. septembar, koji smo dali kao rok, odavno prošao? Već smo u oktobru. Dolaze da razgovaraju o nečemu o čemu smo mi rekli da nema razgovora, ukoliko se nešto ne promeni do tog 15. septembra.

Ali bila je u opticaju teza, i to se moglo čuti čak i iz redova Saveza za Srbiju, da se može razgovarati u Skupštini o izbornim uslovima, ali se oni svakako neće odnositi na ove izbore, nego na neke buduće.

Ovi izbori, što se mene tiče, neće biti održani. Dakle, ovi izbori ne postoje.

Na drugoj strani, u kojoj se meri “samoeliminišete“ iz tog nekog ključnog toka, dijaloga u kome je posredno i Evropska unija?

Ništa se tu neče suštinski promeniti ukoliko se odmah ne promene neke stvari. Mi ne možemo da pričamo o izbornim uslovima i o tome kako će ova vlast sve da nam ispuni. Sećam se Vučić Aleksandra koji je u jednom trenutku izjavio “i da vas je pet miliona neću vam ni jedan zahtev ispuniti”, a danas kaže ispunićemo sve zahteve opoziciji, ali se ništa na terenu ne menja.

Da li je bolje da je ostao na onome neću vam ni jedan zahtev ispuniti?

Isto je, on svakog dana iznosi novu laž. I mi ne možemo da čekamo momenat da budu raspisani izbori da bi on počeo da primenjuje zakone. To vam je kao i Vlada Republike Srbije koja usvaja preporuke šta treba da se radi, kao da u zemlji nema zakona, već nam treba preporuka vlade da bi se zakoni poštovali. Zakon se valjda poštuje.

Ali vi ste svakako pre toga ispostavili zahteve, tražeći od Vlade da poštuje zakone.

I vlada ne poštuje te zakone, a onda je vlada donela preporuku….

Ako već opoziciji, građanima na ulici, “1 od 5 miliona“, dakle kritičarima vlasti, vama lično, predstavlja problem to što je ova zemlja polarizovana, što nema kontakta između dva politička pola, što se podela odražava po vertikali na celo društvo, zar onda razgovor nije početni korak, kakav takav?

Jeste, ali sa evropskim predstavnicima, bez Maje Gojković i ljudi koji su uništili parlamentarizam u Srbiji. Nemamo šta da pričamo sa Majom Gojković. Dakle, ovo je žargonski da se izrazim “navlačenje“, da uđemo i razgovaramo o poštovanju zakona, a zapravo ova vlast samo treba da poštuje građane ove zemlje. Nisu u pitanju političke organizacije, ona treba da počne da poštuje građane.

Predstavnici Saveza za Srbiju su se žalili na stavove predstavnika Evropske unije, naročito gospodina Mekalistera, da tolerišu ono što se dešava u Srbiji na unutrašnjem političkom planu, da na neki način podržavaju aktuelnu vlast. Zar razgovor sa nekim ko je došao u ime EP ne daje mogućnost da objasnite svoje stavove, da ih ubedite, na primer, da je bojkot ispravno rešenje, a ne učešće na izborima?

Nisam prisustvovao tim sastancima, ali koliko sam upoznat, predstavnici opozicije su imali pojedinačne sastanke sa predstavnicima Evropske unije gde su razgovarali o svim tim stvarima.

Zar ne mislite da je to jedan kontinuiran rad na ubeđivanju Evrope…

… jeste i ubeđujemo ih i stalno šaljemo pozive i stalno šaljemo signale da nešto ne funkcioniše u ovoj zemlji, da ova zemlja ne funkcioniše kao normalne evropske zemlje. Govorimo da je ovde moguće kupovati glasove, da je moguće ispirati mozak ljudima na nacionalnoj frekvenciji, da u stvari imate jednu kutiju koja svakog dana emituje nove i nove laži. Ova vlast svakoga ko se usudi da kaže nešto protiv njih, vređa. Imamo primer arhitekte Dragoljuba Bakića koji se usudi da im kaže da ne valja Trg Republike, pa ispričaju sve najgore o njemu. Pa onda imate akademika Matiju Bećkovića koga vređaju da je došao iz kamenog doba da nam priča o inovacijama u Beogradu. Ja ne vidim tu razgovor, ja ne vidim razgovor sa Orlićima i Majom Gojković.

Ako nema razgovora čega ima?

Ima poštovanja zakona ove zemlje.

Sad ste rekli da ne poštuju zakone i u tom kontekstu kako mislite da se pomerimo iz tog vakuma u kome nema razgovora?

Pomeramo se iz vakuma tako što vlast kaže poštovaćemo zakone, promenićemo REM, imaćemo drugačiji izborne uslove, odnosno poštovaće se zakoni u ovoj zemlji i onda možemo da razgovaramo. Ja neću sesti sa Majom Gojković nikada, kažem u svoje ime. Hajde da oni ispune ove osnovne stvari pa ćemo onda videti u kom smeru to ide dalje.

 

Foto: Zoran Drekalović/Istinomer

 

U kojoj meri opozicija mora toj EU da pokaže da je alternativa, na koju bi oni mogli da računaju, sa kojom bi možda mogli sarađivati. Da li je ovo put ka tome, da se “ljutite“ na Mekalistera, umesto da mu objasnite šta je vaš interes?

Sve vreme imamo izveštaj Evropske komisije koji priča o stanju u ovoj zemlji, imamo izveštaj Fridom Hausa, imamo izveštaj Reportera bez granica. Da li ja to čitam, a neko iz Evrope to ne čita, a evropski su izveštaji?

Kao što vi imate interese i evropski političari, dopustićete imaju svoje interese.

Interes im je da podržavaju vlast Vučića, način na koji on vlada ovom zemljom? Onda neka kažu to, neka kažu, nama odgovara stanje u ovoj zemlji takvo kakvo jeste.

Mislite da je ovakav vokabular put da ih ubedite da nisu u pravu?

Ne mogu oni da se prave nemi i slepi na sve što se ovde dešava. Ovo nije zemlja trećeg sveta.

Mislite da je gora od Mađarske, koja je članica EU?

Ne znam zašto tolerišu i neke stvari u Mađarskoj, ali mogu da kažem da je u Srbiji situacija katastrofalna.

Kada govorimo o bojkotu koliko neučestvovanjem na izborima sebe, na neki način, isključujete iz tokova?

Savez za Srbiju već ne učestvuje zvanično u tim institucijama. Znači bori se ispred tih zgrada. U samim institucijama.

Ali vi učestvujete u institucijama. Vi ste prvo lice jedne institucije?

Da li vi shvatate da sada u ovom momentu kao predsednik opštine, kroz institucije, ne mogu da uradim apsolutno ništa, jer je sistem tako postavljen da se vi ne pitate ni za jednu jedinu stvar? Da li vi znate koliko dopisa u komunikaciji sa gradom imamo od početka mandata za ove tri i po godine? Ja ne znam da li mogu da ih nabrojim na prste jedne ruke.

Kada bi SNS došao na vlast u opštini Stari grad, vašim komšijama bi dakle bilo bolje, jer bi komunikacija sa gradom bila bolja i jer bi imali više para?

Ne, više para ne bi imali sigurno jer više para nema ni opština Vračar, nego ranije. Druga stvar, što se mene tiče, ti izbori se neće održati, što se mene tiče SNS neće ući u ovu opštinu, jer su to lažni izbori. Sprečiću ih da održe izbore.

Kako?

Tako lepo. Neće se održati izbori.

Kako? Možete da legnete ispred biračkog mesta…?

Neće se glasati tog dana na Starom gradu.

Mislite da ćete ubediti komšije da ne izađu na izbore?

Ne, neću dozvoliti da se proglase rezultate na Starom gradu.

Na koji način?

Ne moramo sada sve da otkrijemo.

Kada kažete nećete dozvoliti, mislite fizički nećete dozvoliti?

Neću dozvoliti fizički, ni na jedan drugi način da SNS uđe u opštinu Stari grad. Dakle, neće na lažnim izborima SNS voditi opštinu Stari grad jer oni ne mogu da pobede za milion godina na ovoj opštini.

Ali to znači da ćete provocirati neku vrstu fizičkog obračuna?

Ne, ne, kao i sve do sada što smo radili sa naše strane ništa neće biti nasilno. Za razliku od SNS i njihovih satelita koji svaki put prave haos i nasilje, ovo neće biti nasilno ni u kom smislu.

Dakle, vi ne učestvujete, naravno da će oni pobediti, ili će pobediti neko drugi, i vi ćete ih sprečiti da uđu…?

… ne mogu da pobede ako se ne održe izbori u Starom gradu.

Nećete dopustiti da se otvore biračka mesta?

Neće se proglasiti rezultati izbora na Starom gradu. Dovoljno je jasno da ne otkrivamo previše detalja.

Vi stojite iza toga da to neće provocirati nasilje, nego da će oni prihvatiti to što nećete dopustiti…?

… pa mi nećemo reagovati na njihovo nasilje ukoliko oni budu sprovodili nasilje.

Zar to što predlažete nije vrsta nasilja?

Nije zato što su to lažni izbori. Mi bojkotujemo ludilo koje se dešava u ovoj zemlji. To su lažni izbori, to se ne održava.

To su lažni izbori za Savez za Srbiju koji ima podršku 10-15 odsto stanovnika u ovoj zemlji.

Mi ne možemo da znamo koliku podršku Savez za Srbiju ima na republičkom nivou jer nikad nisu održani ti izbori. Ne možemo izvlačiti zaključke na osnovu nekoliko lokalnih samouprava na kojima su se održali izbori u uslovima koji nisu svakako fer i demokratski.

Nećete da mi odgovorite posle ovoliko pitanja, ali ako su protesti građana na neki način opali u trenutku kada se opozicija u njih umešala, kako ćete onda ubediti ljude da krenu u bojkot za vama?

Tako što je već krenula aktivna kampanja bojkota po celoj Srbiji gde svi lideri Saveza svakog dana obilaze gradove i opštine i objašnjavaju ljudima zašto treba bojkotovati lažne izbore.

 

INTERVJU SA MARKOM BASTAĆEM MOŽETE SLUŠATI NA ISTINOMER PODCASTU

 

Stari Grad je, uslovno rečeno, od 1996. godine opština, u kojoj su na vlasti demokratske, proevropske opcije. Samo da zaključimo, posle toliko godina, vi bojkotom prepuštate opštinu Stari grad vladajućoj SNS ili ko god učestvuje na izborima, a na drugoj strani nećete dopustiti da oni koji učestvuju uđu u te institucije. Da li sam dobro sad shvatila taj vaš scenario?

Da odemo korak iznad, da ne gledamo samo na opštinu Stari grad. U celoj državi je haos i mi ne možemo posmatrati samo opštinu Stari grad ili Vračar i još nekoliko samouprava u Srbiji i pričati samo o tome. Mi svi zajedno i u celoj zemlji se moramo izboriti za normalne i fer izbore, na kojima će pobediti onaj ko bude dobio najveću podršku.

Kako se izboriti za normalne i fer izborne uslove i izbore?

Tako što će vlast početi da poštuje zakone ove zemlje, tako što vlast neće dozvoliti da nam neko svakog dana ispira mozak na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a onda da izađu i kažu da ali to su privatne televizije. Ne, to je javno dobro i svi moraju da poštuju tu frekvenciju koju su dobili.

Zašto bi građani Starog grada trebalo da se zabrinu, ili zašto bi bili zabrinuti ako bi neko drugi bio na vlasti, a ne vi?

Navešću vam situaciju Sportskog centra Milan Gale Muškatirović koji je nasilno otet opštini Stari grad i mi i danas imamo dve uprave sportskog centra.

Kako se to odrazilo na građane? Oni i dalje plivaju u bazenu i dalje radi bazen.

Radi bazen, ali je jednog jutra osvanulo na upravnoj zgradi SC-a obaveštenje da su svi besplatni programi opštine Stari grad ukinuti. Dakle, to je prvo vlast uradila, uzela je sportski centar, a onda je rekla građanima “ništa više ne možete da koristite što ste mogli da koristite do sada, a omogućila vam je opština Stari grad”. Eto to vam je odgovor na to. To je SNS.

Vi ste jedan od najaktivnijih političara u Savezu za Srbiju, svaki dan ste na ulici, protestujete zbog Trga Republike, gondole… U kojoj meri su sve te akcije više politički marketing usmeren na “kocku“, a ne politika usmerena na čoveka, komšiju koji živi u opštini Starom gradu?

Komšija u opštini Starom gradu vrlo dobro zna šta se dešava, ja te akcije ne radim zbog građana Starog grada. Oni su vrlo svesni svega šta se dešava, jer da nisu svesni oni bi glasali za tog Vesić Gorana koji se doduše krije iza raznih javnih ličnosti na gradskim izborima. Te akcije su usmerene ka celoj Srbiji. To su primeri na kojima se vidi kako ova vlast pljačka sopstveni narod. Kada potrošite deset miliona evra na Trg Republike, našeg novca, i on vam propadne posle deset dana, a ni jedan medij režimski ne kaže šta se stvarno dešava, onda je potreban neko sa takvim akcijama da skreće pažnju građana i da im objasni šta se dešava.

Neposredno pre ovog snimanja ste na konferenciji za medije govorili o of-šor kompaniji koja…

… da danas sam u stvari javnosti pokazao dokumentaciju koja je vrlo jasna, može se skinuti sa APR-a, gde se dokazuje da je Vesić Goran bio direktor of-šor kompanije nekih godinu dana u periodu dok je obavljao i funkciju sekretara privremenog organa Grada Beograda. Ta of-šor firma, koja posluje u Srbiji, je 100 odsto u vlasništvu kompanije koja je registrovana u Delaveru. E sad, šta mene buni? Na koji način je Vesić Goran postao direktor te kompanije, ko ga je postavio za direktora kompanije, gde je taj dokument potpisan i kako je moguće da su država, Grad Beograd, javna preduzeća dozvolili da sklope ugovor sa of-šor kompanijom, kojoj se ne zna vlasnik, jer ona je poslovala i sa društvom sudija, sa tužiocima, SNS, Fudbalskim klubom “Crvena zvezda“, OTP bankom, raznim još javnim preduzećima.

Kako ste dobili te podatke?

To je u stvari početak razotkrivanja Vesić Gorana od trenutka kako je počeo da obavlja državne funkcije.

Kako se dolazi do tih podataka?

Dolazi se do tih podataka tako što ima dovoljno svesnih ljudi u ovoj zemlji koji će da skrenu pažnju da postoji nešto problematično kod tog i tog funkcionera. A to šta sve mi dobijamo o Vesić Goranu tek ćemo da pričamo, prosto smo krenuli od 2013. godine, ima do 2019. godine mnogo podataka i informacija koje ćemo objaviti.

Vesić i vi ste bili zajedno u Demokratskoj stranci. U kojoj meri je taj vaš sukob više lične prirode, nego principijelne. Toliko ste usmereni jedan na drugog, da sukob deluje kao neviđena mržnja razvedenih bračnih drugova?

Vesić Goran i ja nismo proveli ni jednog jedinog jedinog dok smo bili članovi DS, ne u istoj prostoriji, nego ni u istoj zgradi. Mi se nikada nismo sreli, jer je Vesić Goran u to vreme već počeo da radi protiv DS. On je na papiru ostao član još neko vreme. Ja ne znam šta njega inspiriše da priča onakve gluposti kakve priča svakog dana u medijima, ali sam podneo tužbe protiv Vesić Gorana i moraće na sudu da objašnjava to što zloupotrebljava državne medije i priča sve i svašta.

Ali, nekako niste uspeli da svim tim akcijama zaustavite ni radove, ni da promenite…

Kako nismo? Promenjena je situacija na Trgu Republike. Dakle, po prvobitnom planu na Trgu Republike nije trebalo više nikada da se uvodi saobraćaj. 60.000 vozila više nikada ne bi prolazilo preko Trga Republike, istim tim blokadama smo uspeli da vratimo i automobile i trolejbuse na Trg Republike. Istim tim blokadama i dežurstvima smo uspeli da ih sprečimo da počnu da grade žičaru na Kalemegdanu. Mi smo 40 dana, 24 časa, dežurali na Kalemegdanu, dok Upravni sud nije stopirao odluku odnosno stopirao ceo projekat.

Kada govorimo o podelama u društvu i sukobu vlast-opozicija, u kojoj meri vi svojim akcijama, načinom na koji komunicirate te akcije u javnosti, kritikujete vlast i Gorana Vesića i grad, igrate jednako snažno na toj polarizaciji, koju je zapravo proizvela SNS?

Ja stvarno ne mogu da sedim i da ćutim i da gledam, da li je problem što sam odneo blato ispred Skupštine grada?

Da li vam je palo napamet da je to neka nesrećna čistačica koja radi za 20.000 dinara morala da počisti? Sigurno nije Vesić čistio?

Nije Vesić čistio, ali će čistiti i time što sam odneo blato sam pokazao kakav je ovaj grad. I šta su oni napravili od tog blata?

Koga ste pridobili tim blatom? One koji misle opoziciono?

Sasvim slučajno, prilog o tom blatu je uspeo da završi na RTS-u, pa je neko rekao “čekajte ljudi, pa nama grad liči na to blato, evo neko im je odneo blato ispred vrata“. Eto, pridobio sam nekoga, pa je RTS posle godinu i po dana blokade opštine Stari grad, prikazala nešto što ima veze sa opštinom i realnim stanjem u ovoj zemlji, jer vi inače ne možete da gledate u Beogradskoj hronici ništa o haosu koji se dešava u Beogradu. Mi ne znamo ništa o saobraćajnom kolapsu, ne znamo ništa o tome da je pukla cev….

Kako ne znamo, pa živimo tu?

Živimo mi, ali ne zna Radio televizija Srbije, a onda ne zna ni neko ko gleda tu Beogradsku hroniku bilo gde u Srbiji šta se dešava u Beogradu. Pa neko nema priliku da vidi kako Beograd izgleda, a Beograd vam danas liči na Vesić Gorana.

 

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Vi ste predsednik opštine Stari grad, ako tako mogu da kažem, srca “kruga dvojke“, na neki način “najgrađanskije“ opštine u Srbiji. Kako svojim komšijama objašnjavate taj savez sa ljudima koji ne kapiraju da su ljudska prava univerzalna i kojima u 2019. godini predstavlja problem to što će gej zajednica da prošeta po gradu, ili da ne žele da uđu u EU, nego u Evroazijsu Kako vi objašnjavate taj savez?

Rečenica koja je kao ”highlight” svega je da je ljudima potpuno jasno da ćemo zajedno da se borimo protiv ove nedemokratske vlasti, a kada ih smenimo bićemo suparnici upravo sa tim ljudima koji imaju drugačije stavove od nas.

To smo mislili i 5. oktobra, pa se u međuvremenu nije rešila ni Evropska unija, ni Kosovo…

Najveća greška 5. oktobra je to što se nikad nije dogodio 6. oktobar, što niko nije rekao jasno i glasno “ne s, ada podvlačimo granicu i sa ovima više nema nikakve saradnje“. To je najveći problem. Kada neko kaže neće biti revanšizma, možda je to prejaka reč, ali da, vrlo jasno ćemo staviti do znanja svim tim ljudima, da mora neko da ode, u ovoj zemlji, neko politički mora da ode u zatvor.

Politički? Pa valjda nećemo političke zatvorenike da…

Nisam se lepo izrazio, ne politički kao vlast Erdogana, ali mora neko da odgovara zbog korupcije, jer smo mi dozvolili da nam se na vlast vrate oni koji su možda nešto petljali više nego što treba ’90-ih godina.

Neću da analiziram sada taj slučaj, ali kada opozicioni političari s pravom kritikuju ovu vlast zbog korupcije, sukoba interesa, trgovine uticajem, onda očekujemo i da slučajevi poput vašeg o navodnim menicama bez pokrića za koje vas je DS svojevremeno optuživala budu završeni i rešeni, ili da ako Vučića optužujete za kumove, brata, rođake sami poštujete principe.

Meni je samo žao što se mediji bave nekim stvarima samo dva dana i to onako dok je aktuelno. Da objasnim, ja sam napustio DS jer nisam želeo da budem u istoj stranci u kojoj sam proveo 15 godina sa nekim ko planira da sarađuje sa SNS. Dakle, meni je to granica i linija preko koje ne mogu da pređem, a onda je Demokratska stranka izašla i tadašnji predsednik Dragan Šutanovac i rekli su da sam ja izdavao neke menice bez pokrića.

Za kampanju… pa je bilo da li je krivična prijava podneta ili nije, ni ne znam ali je bila najavljena.

Nikada nisu podneli krivičnu prijavu. To je stvar spina i načina plasiranja u medijima. Kao što je spinovano da sam ja zaposlio celu svoju familiju, a niko od tih ljudi ne radi u opštini, ni jedna jedina osoba.

Oni su odbornici, tu se ne radi za platu, ali je to pitanje između ostalog poštovanja nekih principa i poštovanja jedne demokratske kulture.

Ali ne možemo to čak ni da poredimo. Jasni su zakoni u ovoj zemlji. Dakle, da li se prikupljaju potpisi za izbornu listu? Da. Da li ljudi znaju kome daju potpis? Da. Da li ljudi znaju na izborima da li je istaknuta lista ljudi za koje se glasa? Da. Da li je ova zemlja sa možda i najviše “preletača“ iz jedne u drugu političku organizaciju?

Pa vi ste preletač?

Ne, ja sam samo napustio DS. Ja bih bio preletač da sam, kao što su svi očekivali kada sam napustio DS ušao u SNS, jer je to prosto bilo normalno u ovoj zemlji. Ako čovek želi da reši svoj životni problem, on ode u SNS i uništi što više može opoziciju. Ne, ja sam izašao iz te Demokratske stranke i izabrao najteži mogući put – da se borim sam. I danas sam najglasniji, nadam se mogu da kažem najglasniji u Beogradu borac protiv SNS.

Zašto ste ušli u Stranku slobode i pravde?

Kako to mislite?

U čemu je razlika biti danas u Demokratskoj stranci i Stranci slobode i pravde.

Bilo bi sa moje strane malo nefer da se ja sad vraćam u DS nakon svega onoga što se dogodilo prilikom mog izlaska. I dalje tamo sede neki ljudi koji su “spavači“, koji pokušavaju na sve moguće načine da vrate DS u zagrljaj SNS-u.

Da li aludirate na poslanike koji hoće na razgovor?

Neću sad ništa da kažem. Hajde, pustićemo vreme, pokazaće se ko su ti ljudi, svako ko se malo više bavi politikom jasno zna ko zastupa koje stavove. Što se tiče saradnje sa Draganom Đilasom i SSP, meni je tu najvažnija jedna stvar, da poštujemo bar to šta treba da bude političar u ovoj zemlji. Za mene je političar spona između građana i struke i to je moja misija. Nije političar taj koji treba da dočekuje odbojkaše, košarkaše, da se slika sa njima i ostale stvari. Treba, ali iza zatvorenih vrata. Nemojte da delimo ovu zemlju još više, pa da iz tog razloga, onda neko ne voli sportiste, jer ih je predsednik naterao da mu poklone dres. Pravi predsednik je onaj ko će da sačeka te sportiste, a da nema fotoreportera i kamera.