Da li je ova Vlada lagala?

„Mi nismo nikoga lagali, ni u zemlji, ni u svetu – Vlada je vodila politiku bez maski”, rekao je premijer Dačić na konferenciji za medije, koju je povodom prve godišnjice aktuelne Vlade održao sa prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

 

Maske

Baš zato, vredi se podsetiti nekih od ključnih neispunjenih obećanja i neistinitosti predstavnika vlasti u prethodnih godinu dana, o kojima je pisao Istinomer.

Upravo premijer Dačić je govorio o tome da ako njegova stranka bude imala dovoljno glasova, “neće se MMF ovde dugo zadržati”.

Tvrdio je da nije govorio o podeli Kosova, ali i da se pregovori sa Prištinom ne vode zbog datuma. Obećavao je i da mala matura neće biti poništena.

Vicepremijer Vučić je najavljivao da će „Najmanje 60 agencija i drugih bespotrebnih institucija biti ugašeno ako formiramo vladu.“ Ideja o osnivanju kancelarije koja bi omogućila građanima da na jednom šalteru obave sve poslove za izdavanje dokumenata potiče još iz predizborne kampanje 2012, kada se kandidat SNS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić zalagao za to. Ovakvim rešenjem, koje bi pomoglo pojednostavljenju administrativnih obaveza, bavio se i Mlađan Dinkić.  Govorio je Dinkić i o izboru direktora javnih preduzeća na javnim konkursima.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović  više puta je davala obećanja koja nisu ispunjena ili su ispunjena sa zakašnjenjem. Tako se samo dan nakon tvrdnje ministarke zdravlja u maju da insulina ima u svim apotekama u državi, ispostavilo se da tog medikamenta nema ni u jednoj državnoj beogradskoj apoteci. Početkom avgusta prošle godine ministarka zdravlja je najavila da će vrlo brzo biti rešen problem nestašice lekova. Mesecima kasnije, međutim, u apotekama nije bilo svih lekova.

Najave da će broj nezaposlenih biti smanjen  ili da se to već i desilo, mogle su se prethodnih meseci čuti od više ministara. O tome je govorio i potpredsednik Jovan Krkobabić. Podaci, međutim, pokazuju drugačije.

  

Vlada Srbije

Ministar poljoprivrede Goran Knežević  dobio je Istinomerovu najstrožu ocenu „kratke noge“ za tvrdnju da je najavio da će odluka o povećanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku biti privremena . A to je učinio tek nakon intervencije vicepremijera Vučića da se dozvoljnei nivo aflatoksina vrati na ranije dozvoljenu granicu.

Najzad, najviše neistinitih izjava izrekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, koji je u više navrata obećavao rešenje za „Jat ervejz“, govorio je da nema razloga za smenu direktora “Koridora 10”, a on je ipak smenjen i najavljivao brzu rekonstrukciju mosta kod Beške.

Sa druge strane, ako je premijer mislio na to da je ova Vlada govorila realnije od prethodnih o pitanju Kosova, to potvrđuje njegova izjava:

„Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska.“
NIN, 7. 3. 2013. godine

Ipak, Dačić je bio jedan od onih koji su ranije tvrdili da postojeći Ustav Srbije, čuva Kosovo u sastavu Srbije.

“Nadam se da će se još jednom iskazati opredeljenje da je Kosovo sastavni deo Srbije, da se pregovori mogu voditi samo u okviru rezolucije 1244, da Srbija neće prihvatiti nametnuto rešenje o nezavisnosti i da bi trebalo ubrzati donošenje ustava iz tog razloga da i u najvišem pravnom aktu bude zapisano da je Kosovo neodvojivi deo Srbije – rekao je Dačić.”

Glas javnosti, 12. 9. 2006. godine

Tvrdnju premijera da Vlada nije lagala nikog u svetu, teško je proveriti. I premijer Dačić i vicepremijer Vučić, kao i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sastajali su se sa mnogim stranim zvaničnicima, a osim zvaničnih saopštenja nakon njih i šturih izjava samih učesnika, sadržaji razgovora prilična su nepoznanica za javnost.