Ustavno rešenje za Kosovo – neprimenjivo!

Potpredsednik Vlade o rešenju za Kosovo u Ustavu Srbije. (Tanjug, 12. 9. 2011. godine)
"Očigledno je da rešenje koje za Kosovo priželjkuju Albanci nije primenjivo u praksi, kao što nije ni ono što stoji u Ustavu Srbije."

Potpredsednik Vlade Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija trebalo što pre da izađe sa konceptom za državu prihvatljivog rešenja za Kosovo ističući da „ono što piše u Ustavu nije primenjivo kao rešenje za Kosovo“.
Međutim, Dačić je u vreme donošenja novog Ustava Srbije 2006. upravo bio jedan od onih koji su se zalagali da se u najvišem pravnom aktu navede da je „Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije“.

„Nadam se da će se još jednom iskazati opredeljenje da je Kosovo sastavni deo Srbije, da se pregovori mogu voditi samo u okviru rezolucije 1244, da Srbija neće prihvatiti nametnuto rešenje o nezavisnosti i da bi trebalo ubrzati donošenje ustava iz tog razloga da i u najvišem pravnom aktu bude zapisano da je Kosovo neodvojivi deo Srbije – rekao je Dačić.“

Glas javnosti, 12.09.2006

On je pozvao sve građane Srbije da izađu na referendum i glasaju za potvrdu novog ustava Srbije.

„Dačić posebno apostrofira da će uspeh na referendumu biti značajan za rešenje problema Kosova i Metohije.
– Izlaskom na referendum i glasanjem za novi ustav pokazaćemo svima, a posebno glavnom pregovaraču za Kosovo Martiju Ahtisariju, da je Srbija jedinstvena oko pitanja opstanka Kosova u Srbiji. To je suština referenduma, i zato sam uveren da će uspeti – kaže za Press Dačić.“

Press, 28. 10. 2006. godine

Dačić je zahtevao i prekid diplomatskih odnosa sa državama koje se zalažu za nezavisnost Kosova.

„Ivica Dačić (SPS) zatražio je da Srbija „prekine diplomatske odnose sa državama koje se zauzimaju za nezavisnost Kosova i Metohije“.
– Moramo biti spremni da kažemo da ćemo se za Kosovo i Metohiju boriti svim sredstvima. Ako nekome nećete da kažete da ćete se boriti, već ćete se samo duriti neko vreme, zašto neko ne bi doneo rešenje o nezavisnosti Kosova i Metohije? – upitao je Dačić.“

Press, 13. 9. 2006. godine

Nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, Dačić je imao konkretne predloge.

„Predsednik SPS Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo što mnogi državni funkcioneri danas ‘govore kao mi ’98, ’99’. ‘Sa žaljenjem primećujem da je to satisfakcija za politiku vođenu u tom periodu’, rekao je Dačić. ‘Ako KFOR ne može ili neće da zaštiti Srbe na KiM moraju da intervenišu naša vojska i policija. Ako UN priznaju nezavisnost KiM, pozovimo Skupštinu Republike Srpske da proglasi nezavisnost i priznajmo je’, predložio je Dačić. Dodajući da mu se čini da je na proglašenju nezavisnosti Kosova bila i Nataša Kandić, Dačić je ponovio predlog svoje stranke da budu zabranjene sve političke i nevladine organizacije koje priznaju nezavisnost Kosova.“ Danas, 19. 2. 2008. godine

U martu 2013. Dačić je naglasio da je u Ustavu navedena – laž.

“Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska.”
NIN, 7. 3. 2013. godine

Budući da sadašnji stav Ivice Dačića nije u saglasnosti onom koji je zastupao pre nekoliko godina, izjavu potpredsednika Vlade ocenjujemo kao nedoslednu.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD