Stižu lekovi!

Ministarka zdravlja o nestašici lekova. (Blic, 2. 8. 2012. godine)
„Dala sam naloge da se u najkraćem roku, tačnije za dve nedelje, ovaj problem (sa lekovima) razreši. Cene će brzo biti formirane i već sledećeg meseca sve te lekove ćemo imati u apotekama.”

Početkom avgusta ministarka zdravlja je najavila da će vrlo brzo biti rešen problem nestašice lekova.

“Ukupno 525 različitih medikamenata nema po apotekama, a zbog nekih od njih poput citostatika oboleli su morali da putuju i u inostranstvo kako bi ih kupili.
Preko 500 registrovanih lekova se već godinu dana ne nalazi u apotekama i pacijenti nisu bili u mogućnosti da ih koriste. I tačno je da su ih kupovali u susednim zemljama. Za formiranje cene lekova zadužena su dva ministarstva – trgovine i zdravlja.”

Blic, 2. 8. 2012. godine

Nestašica je nastala zbog primene nerealnog kursa evra prilikom obračuna cene lekova, a ministarka je najavila da će taj problem biti rešen kako bi i snabdevanje lekovima bilo sigurno. Ni tri meseca kasnije, međutim, u apotekama nema svih lekova.

„Ove nedelje će biti rešeno pitanje nerealnog kursa po kom se obračunavaju cene lekova, što je dovelo do loše snabdevenosti lekovima u apotekama. Ministar finansija Mlađan Dinkić i ja održaćemo sutra sastanak radi pripreme predloga vladi da konačno rešimo pitanje kursa koji zaista mora biti realan, jer je sadašnji doveo da praznih rafova u apotekama.“

RTS, 5. 11. 2012. godine

Budući da je ministarka najavljivala da će svi lekovi biti u prodaji tokom septembra, a da se trajno rešenje još uvek čeka, Istinomer obećanje ministarke ocenjuje kao neispunjeno.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević