Slučaj doktorat: Bez nezavisne komisije?

Dok ministar prosvete, Srđan Verbić, kaže da je priča o doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića za njega “završena priča”, više od 1.800 naučnika iz celog sveta je ovog vikenda poslalo Peticiju o zaštiti akademske čestitosti na adrese nadležnih institucija. Potpisnici su zatražili da se formira nezavisna akademska komisija sačinjena od uglednih i nekompromitovanih profesora koja bi dala odgovore na sumnje da je Stefanović plagirao delove doktorata odbranjenog na Megatrendu.
Doktorska disertacija
Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, na čiju adresu je stigao tekst peticije, za Istinomer je rekao da ne zna kakva će reakcija nadležnih biti na zahteve iz peticije i da o tome treba da se razgovara sa drugim institucijama kojima je peticija upućena.

“Uz svo poštovanje kolega koji bi da razreše stvari, uvek ima dve strane. Ako uđete tako direktno u nekakva formiranja komisija koje bi bile nad univerzitetima to bi bilo nešto što je krajnje nepoželjno”.

Stanković dodaje da i kada bi takva komisija bila osnovana, njihov izveštaj ne bi imao nikakav obavezujući zaključak, već samo osnov da Megatrend univerzitet dalje reaguje.

“Imamo problem nedorečenosti samoga Zakona koji ne precizira procedure i zato dolazi do ovakvih problema. Nisu oni (univerzitet Megatrend) dužni da urade ništa, osim da po svojoj savesti i poštujući etičke kodekse, reaguju i njihova reakcija je bilo to saopštenje Komisije koju su osnovali. Tu teško da formalno može da se prigovori nešto, a suštinski verovatno da”, zakljuje Stanković.

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka i jedan od potpisnika Peticije o zaštiti akademske čestitosti, kaže da je “formiranje nezavisne komisije za preispitivanje doktorata Nebojše Stefanovića, jedini način da se izađe iz ove situacije”.

“Tu pored peticije, postoji i zahtev Senata BU i Ministarstvo bi moralo da reaguje ukoliko ostala tela (KONUS, KAPK i Nacionalni savet) propuste da to urade. Ali to bi značilo da ova tela ne rade dobro svoj posao i izbegavaju odgovornost, prebacujući je jedni na druge. Postoje ozbiljne sumnje da mnogo toga u vezi sa ovim doktoratom nije u redu – ne samo da su neki delovi plagirani – i bez odgovora na ova pitanja, možemo ozbiljno sumnjati u verodostojnost i nepristrasnost ovih institucija”, zaključuje Pavićević u odgovoru Istinomeru.

Da je ova peticija važna smatra i Dušan Pavlović, profesor Fakulteta političkih nauka i član udruženja “Dosta je bilo”.

“Analiza više nije “nešto najgluplje što smo čuli“, već ima podršku stručne javnosti,” kaže Pavlović i dodaje da “Ministarstvo prosvete i Komisija za akreditaciju treba da prekontrolišu akreditaciju izdatu Megatrendu, a u okviru toga da formiraju komisiju za ispitivanje doktorskog rada ministra Stefanovića da bi se utvrdilo kakav je nivo kvaliteta doktorata koji se izdaju na Megatrendu”.

Doktorska disertacija

Da podsetimo, prošle nedelje je i Senat BU zatražio od Konferencije univerziteta Srbije da formira nezavisnu komisiju za proveru doktorata ministra policije, ali se do sada KONUS nije oglasio.

Osnivanje takve nezavisne komisije kao i ostavku ministra Stefanovića danima unazad u Parlamentu traže i poslanici Nove stranke, Zoran Živković i Vladimir Pavićević.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje najavio je formiranje komisije za proveru doktorskih studija u Srbiji. Na pitanje Istinomera kakve provere će vršiti ta komisija, profesor Srđan Stanković kaže da će to biti “ustanovljenje stanja doktorskih studija, da vidimo kakvi su mentori i kog su kvaliteta studije”.

“Mi ćemo napraviti izveštaj ukazujući na neke opšte stvari i ključne probleme, a možda ako bude indicija i da zatražimo od Komisije za akreditaciju da negde precizno utvrdi stanje stvari kao neki završni način tog posla”.

Na pitanje kako je moguće da se tek nakon dve decenije otkrije da jedan mentor i rektor univerziteta ne poseduje doktorat za koji je tvrdio da ga ima, Stanković kaže da je to manjakavost prosvetnih inspekcija i da “Komisija za akreditacije ima 15 redovnih profesora i ne može da ulazi u autentičnost svakog dokumenta koji visokoškolska ustanova dostavi”.