Zoran Živković

Datum rodjenja: 22. 12. 1960.
Stranka: Nova stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 22. 12. 1960.
Stranka: Nova stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 22. decembra 1960. godine u Nišu. 

Zaršio je 1983. Višu ekonomsku školu u Beogradu. 
Počeo je da se bavi politikom kada se učlanio u Demokratsku stranku, aprila 1992. godine i iste godine ulazi u Skupštinu Srbije kao narodni poslanik. Poslanik ostaje do 1997. godine.

Nakon 1994. godine, četiri puta je biran za potpredsednika stranke. Od 1993. do 1995. bio je predsednik gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu.

Posle velikih demonstracija 1996/97. postao je gradonačelnik Niša, a na tu funkciju izabran je i 2000. godine.

Od 1997. do 1999. predsedavao je Stalnom konferencijom opština i gradova Jugoslavije i Savezom slobodnih gradova.

Nakon 5. oktobra 2000. imenovan je za ministra policije na saveznom nivou.

Trebalo je da postane ministar odbrane Srbije i Crne Gore kada je ona formirana početkom 2003. godine, ali je nakon atentata na Zorana Đinđića postao premijer Srbije.

Za izbore održane 28. decembra 2003. Demokratska stranka je najpre najavila da će se njena lista zvati „Demokratska stranka – Zoran Đinđić“, a nosilac biti Zoran Živković, da bi pet dana kasnije bila doneta odluka da se lista zove „Demokratska stranka – Boris Tadić“, koji je bio i nosilac.

Početkom 2004, prilikom izbora novog predsednika DS, Živković i Tadić bili su protivkandidati, a pobedu je odneo Tadić.

Živković nakon toga nema funkciju u stranci. Govorio je da bi napuštanje DS shvatio kao „svoj životni poraz“, dok je za stranku, između ostalog, rekao da, iako osnovni smer kretanja nije bitnije promenjen, jeste „drastično smanjena brzina i efikasnost“. 

Posle izbora Dragana Đilasa za predsednika DS, Živković je napustio stranku. Na društvenim mrežama tada je napisao: “DS već više od osam godina nije
demokratska, a od danas više nije ni stranka… To su razlozi zbog
kojih, nakon dvadeset godina, prestajem da budem njen član.” Nakon što je prestao da se aktivno bavi politikom posvetio se proizvodnji vina, bio kolumnista dnevnog lista „Danas“ i osnovao nevladinu
organizaciju. U aprilu 2013. formirao je Novu stranku, a na osnivačkoj skupštini izabran je za njenog predsednika.
Na izborima u martu 2014. Nova stranka nastupa na zajedničkoj listi sa Demokratskom strankom, a on i njegov stranački kolega Vladimir Pavićević postaju narodni poslanici.