Izgradnja jeftinih stanova počinje krajem marta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o izgradnji jeftinih stanova. (Ministarstvo građevinarstva, 2. 2. 2018.)
„Krajem marta možemo sigurno početi izgradnju (jeftinih stanova za pripadnike vojske policije i službi bezbednosti) u nekoliko gradova, a jedan od njih je Vranje, moguće i Beograd.“
Jedno od “udarnih“ obećanja vlasti u predizbornoj kampanji za protekle beogradske izbore bila je i izgradnja jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i BIA. To je prvo, krajem 2017. godine, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će se stanovi graditi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu i Vranju, a da će cena kvadrata biti oko 500 evra. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović navela je i rokove izgradnje.
Početkom februara Mihajlović je izjavila da je planirano da se u 2018. godini sazida 7.500 stanova, a da će gradnja početi već krajem marta u nekoliko gradova u Srbiji. 
“Za to će biti potrebno oko 220 miliona evra, uključujući i sredstva iz republičkog budžeta i sredstva lokalnih samouprava. Zakon će predvideti da domaće firme učestvuju sa 80 odsto u materijalu, opremi i drugom, a gradnja će trajati oko godinu i po dana”, rekla je Mihajlović.
Zakon o kom je Mihajlović govorila jeste lex specialis koji bi, prema njenim rečima, trebalo da omogući da se obećani stanovi brzo i jeftino izgrade. Dakle, da bi velika državna stanogradnja uopšte počela neophodno je da prvo Skupština usvoji ovaj zakon, što se još nije dogodilo.
Pomenuti dokument, koji je izradilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavljen je novoformiranom telu vlade – Komisiji za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti Vlade republike Srbije.
“Poseban zakon koji je danas predstavljen omogućiće da se sve procedure u vezi s izgradnjom stanova realizuju maksimalno efikasno, uključujući izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju i prostorne planove. Već u martu bi mogao da se nađe pred poslanicima“, izjavila je resorna ministarka početkom februara.
Nedugo zatim Mihajlović je izjavila da je ministarstvo “sve uradilo”, da je zakon spreman, da su  napravljeni kriterijumi za izvođače i kako će stanovi izgledati. Od predstavljanja se, međutim, nije mnogo odmaklo. Gde je mesec i po dana nakon obećanja zapelo ne znamo, jer odgovor od ministarstva nismo dobili, ali lex specialis još nije ušao u skupštinsku proceduru. 
Dakle, stigli smo do polovine aprila, a još nije usvojen poseban zakon koji bi bliže odredio sve uslove pod kojima će se zidati stanovi za zaposlene u službama bezbednosti. Posledično tome, ni sama gradnja nije počela, zbog čega Zorana Mihajlović za obećanje da će izgradnja jeftinih stanova početi krajem marta dobija ocenu “neispunjeno“.
 
Na brojna pitanja Istinomera o obećanim jeftinim kvadratima Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infastrukture nije odgovorilo. Ostali smo uskraćeni za informacije o tome šta je zakočilo usvajanje zakona, zbog čega je probijen rok početka radova, kojim preduzećima će biti poveren posao izgradnje, da li će biti raspisan javni poziv, kada će stanovi biti spremni za useljavanje, kao i pod kojim uslovima i po kojim kriterijumima će pripadnici snaga bezbednosti moći da konkurišu za kupovinu nekretina.
U nameri da dobijemo informacije o obećanim jeftinim stanovima obratili smo se i Građevinskoj direkciji Srbije (GDS), jer je ministarka Mihajlović krajem februara izjavila da će ovo preduzeće u martu sagraditi “ogledni“ stan, kako bi se potencijalni kupci uverili u njihov kvalitet. Od odgovora, međutim, opet ništa. U GDS-u su nas kratko uputili na ministarstvo.
Inače, obećanja o izgradnji jeftinih stanova nisu novost za građane Srbije. Aleksandar Vučić, tada predsednik Vlade, imao je slične ideje još 2014. godine, kada je govorio da bi prvi jeftini stanovi mogli da budu gotovi do kraja 2015. Sve je, kao što smo videli, ostalo samo na zamislima, o čemu je Istinomer već pisao.
Međutim, nije sadašnja vlast jedina koja je obećavala hiljade jeftinih nekretnina. “Gradnja” jeftinih stanova počela je još 2000. godine, kada su nadležni bili još maštovitiji, pa su najavljivali zidanje čak 100.000 stanova sa nižom cenom kvadrata za mlade bračne parove i pripadnike snaga bezbednosti. Od ovog, ali i svih sledećih planova do danas su ostala su samo pusta obećanja, a ko nam je sve, 18 godina unazad obećavao jeftine stanove pogledajte u Istinomerovom tajmlajnu.
[AŽURIRANO, 17. 4. 2018]: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostavilo je odgovor nekoliko dana nakon objavljivanja teksta u kome navodi razloge za kašenjenje. U odgovoru se kaže da će izgradnja jeftinih stanova početi krajem avgusta 2018. u Vranju i Nišu, dok će ogledni stan biti završen sredinom maja. Istinomer će nastaviti da prati i ova obećanja.

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksanadar Levajković