Završetak privatizacije do kraja mandata ove Vlade

Ministar privrede o okončanju postupka privatizacije preduzeća u Srbiji. (Predstavljanje “Bele knjige 2016” Saveta stranih investitora, 28. 11. 2016. godine)
27. 8. 2020.
Teme / Ocene: Neispunjeno
“Proces privatizacije u Srbiji biće završen do kraja mandata ove vlade.”

Nemogućnost efikasnog okončanja postupka privatizacije za preko 500 subjekata, razlog je zbog kojeg je 13. avgusta 2014.godine donesen novi Zakon o privatizaciji, navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva privrede.

Povezan sadržaj

Na dan stupanja na snagu novog Zakona, u postupku privatizacije nalazilo se 556 preduzeća.

Ministar privrede Goran Knežević je, 28. novembra 2016. godine, na predstavljanju “Bele knjige 2016” Saveta stranih investitora, izjavio da “očekuje da proces privatizacije u Srbiji bude završen do kraja mandata ove vlade”.

 

Foto: Printscreen/Ministarstvo privrede

 

Međutim, mandat ove Vlade istekao je 3. juna, a prema podacima Ministarstva privrede u postupku privatizacije ostala su još 73 preduzeća.

 

Foto: Printscreen/Ministarstvo privrede

 

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović početkom ove godine je, u izjavi Tanjugu, objasnio da iako je ostalo nešto više od 70 preduzeća za privatizaciju, “njih oko 30 ne mogu da budu predmet oglašavanja i privatizacije zbog imovinsko-pravnih, sudskih ili nekih drugih problema”.

Povezan sadržaj

Inače, kako je navedeno na sajtu Ministarstva privrede, “suština novog Zakona o privatizaciji je da se predloženi modeli, metode i mere primenjuju samo kod preduzeća sa održivim poslovanjem. Za preduzeća koja su procenjena kao neodrživa, predviđeno je da se može podneti predlog za stečaj čime bi se status ovih društava rešio u najkraćem roku”.

Dakle, iako je u novembru 2016. izjavio da očekuje da će “proces privatizacije u Srbiji biti završen do kraja mandata ove Vlade”, a da to do danas nije učinjeno, obećanje ministra privrede ocenjujemo kao – “neispunjeno”.

Naslovna fotografija: FoNet/Božidar Petrović