Goran Knežević

Datum rodjenja: 12. 5. 1957.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 12. 5. 1957.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1957. u Banatskom Karlovcu. 

Osnovnu i srednju školu završio je u Zrenjaninu, a Ekonomski fakultet u Beogradu. 

Radnu karijeru započeo je u kombinatu „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu, gde je kasnije postao direktor preduzeća SM Turist. Na tom mestu bio je do 2000. godine.  

Bio je član Demokratske stranke, a nakon promena 2000. godine izabran je za predsednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Zrenjanin. Na republičkim izborima 2003. izabran je za narodnog poslanika, a na lokalnim izborima 2004. i za predsednika opštine Zrenjanin. Četiri godine kasnije ponovo je izabran za čelnog čoveka grada, ali tada kao gradonačelnik. Dobitnik je nagrade „Gradonačelnik s vizijom“, kao najbolji lider lokalne samouprave u Srbiji za 2007. godinu. Oktobra 2008. uhapšen je u akciji protiv članova „građevinske mafije“ zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, primao i davao mito. U pritvoru je bio 13 meseci, a nakon toga pušten je da se brani sa slobode. U međuvremenu, aprila 2009, smenjen je sa funkcije gradonačelnika. 

Početkom 2010. pristupio je Srpskoj naprednoj stranci. 

U julu 2012. godine u novoj Vladi Srbije postao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kada je u februaru 2013. godine objavljena informacija da je u mleku nekih hrvatskih proizvođača pronađen veći nivo aflatoksina od dozvoljenog, Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je bio Knežević, posle početnog negiranja, priznalo je da je to slučaj i sa mlekom u Srbiji. Knežević je tada doneo odluku da se promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5. Nakon toga tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio da će dozvoljeni nivo biti vraćen u roku od 15 dana, što se nije desilo. Knežević je smenjen sa mesta ministra u procesu rekonstrukcije Vlade u avgustu 2013. 

Član je odbora direktora NIS-a, kao zastupnik manjinskog vlasnika – Republike Srbije.

Sedamdesetih se profesionalno bavio košarkom i igrao je u zrenjaninskom Proleteru, Vojvodini iz Novog Sada i beogradskom Partizanu, sa kojim je u sezoni 1978/79. osvojio prvenstvo Jugoslavije, Kup Jugoslavije i evropski Kup Radivoja Koraća. Bio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore u periodu 2005-2006. 

Bio je potpredsednik stranke i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin. Od 28. maja 2016. godine nije potpredsednik stranke, a tada je na Skupštini SNS izabran za člana Predsedništva.

Početkom avgusta 2016. izabran je za ministra privrede.