Formiranje Vlade Srbije najkasnije do 25. avgusta

Predsednik Srbije o formiranju nove Vlade Srbije. (Konferencija za medije, 7. 7. 2020. godine)  
“Očekujem da se posao oko formiranja nove vlade završi najkasnije do 20, 25. avgusta. Najkasnije do tada. A ne bih isključio da bude i mnogo ranije.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 7. jula na konferenciji za medije, na kojoj je najavio i da će se u Beogradu od petka do ponedeljka uvesti policijski čas, da će nova Vlada Srbije biti formirana najkasnije do 25. avgusta, dodajući da ne isključuje mogućnost da to bude učinjeno i mnogo ranije.

 

On je tada kazao i da će od 15. jula krenuti u konsultacije o formiranju nove Vlade Srbije, najpre sa manjinskim strankama, a potom i drugim partijama koje su ušle u parlament.

Konsultacije za formiranje nove Vlade započele su 14. jula sastankom sa predstavnicima izborne liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, da bi se 21. jula sastao i sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Potom, 11. avgusta, Vučić je najavio da će “sledeće nedelje” biti održan drugi krug konsultacija o novoj vladi, dodajući da će “u drugoj polovini naredne nedelje biti održana sednica predsedništva SNS na kojoj će biti reči o tome ko će biti mandatar za sastav nove Vlade”.

Međutim, 22. avgusta, predsednik Srbije, gostujući na TV Prva, nije želeo da precizira s kim će SNS formirati novu Vladu i rekao da će odluka o tome biti uskoro doneta. „Konačna odluka biće uskoro doneta“, rekao je Vučić, a na pitanje novinara da li će to biti nakon povratka iz Vašingtona, u koji ide početkom septembra, Vučić je odgovorio: „Da, verovatno“. Nešto kasnije kazao je da će se „postarati“ da nova Vlada Srbije bude formirana „u prvoj polovini septembra“. 

TV Prva, 22. 8. 2020. godine
'U septembru će biti izabrana Vlada, nema nikakve sumnje. I postaraćemo se da to bude u prvoj polovini septembra.'

 

Budući da Vlada Srbije nije formirana ni dva meseca nakon održanih izbora, a da je predsednik Srbije još 7. jula izjavio da će to biti učinjeno „najkasnije do 20, 25. avgusta“ i čak kazao da „ne bi isključio da to bude i mnogo ranije“, njegovo obećanje ocenjujemo kao – neispunjeno

Foto: FoNet/Zoran Mrđa