Završena rekonstrukcija Kosančićevog venca

Gradski menadžer o radovima na Kosančićevom vencu (TV Pink, 23. februar 2018. godine)
“Večeras u 18h završeni su svi radovi na rekonstrukciji Kosančićevog venca.”
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je u petak uveče 23. februara na televiziji Pink da su svi radovi na Kosančićevom vencu upravo završeni, i to „u 18 časova“. Međutim, tim Istinomera je sutradan, u subotu 24. februara posetio ovaj deo grada i zatekao stanje koje se ni izbliza ne može nazvati „završenim“, što se može videti u galeriji ispod. Budući da radovi nisu završeni, Goran Vesić dobija ocenu „kratke noge“.

Podsetimo da je početak rekonstrukcije Kosančićevog venca najavljivan za proleće 2016. godine. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali očekivao je da radovi budu završeni do jeseni te godine.
Blic, 29.2.2016
“Ovaj deo grada će do jeseni biti potpuno drugačiji, sa sređenim i osvetljenim fasadama. To će biti novi izgled Beograda na koji ćemo svi biti ponosni.”

Rekonstrukcija je započeta na jesen 2016. a Siniša Mali je, sredinom 2017. najavio završetak radova krajem novembra. 
“Svaku fasadu smo ili rekonstruisali ili ćemo ih do planiranog roka potpuno rekonstruisati, kaldrma je urađena kamen po kamen bukvalno kako je nekada bilo da bi se sačuvala autentičnost, potpuno je izmenjena vodovodna i kanalizaciona mreža i sve instalacije. Zato radovi i traju malo duže, ali Beograd će dobiti, mogu slobodno da kažem, najlepši deo grada, koji će i za goste Beograda i za Beograđane mnogo značiti”, rekao je Mali.

Slična očekivanja u vezi sa rokom rekonstrukcije imao je i glavni gradski urbanista Milutin Folić.
Zvanični portal Grada Beograda, 25.6.2017
“Za mesec dana biće sređene fasade na Kosančiću, kaldrma do kraja godine, a posle uređenja kompleksa biblioteke sledi gradnja gradske galerije u blizini.”

Nijedan od ovih rokova nije bio ispunjen. Međutim, početkom februara 2018. gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će radovi biti završeni do 25. februara, a onda dva dana pre najavljenog datuma proglasio da su radovi završeni – pre roka.
Dve su ovde stvari – jedna je što ovo renoviranje nipošto nije urađeno pre roka, s obzirom da je nekoliko rokova već odavno prošlo. Druga, važnija, jeste što renoviranje očigledno nije završeno, i što može videti svako ko prošeta Kosančićevim vencem.
S obzirom da je Vesić požurio da otvori Kosančićev venac „pre roka“, baš kao što je to uradio i sa Brankovim mostom, ne možemo da se ne zapitamo da li će i metro ako ikada bude izgrađen biti otvoren pre roka, hoće li i dugo najavljivane garaže ispod Ulice kneza Miloša biti otvorene pre roka, da li će otvaranje autobuske stanice u Bloku 42, takođe, biti pre roka…
(Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo)