U junu 2017. počinje izgradnja nove autobuske stanice

Gradonačelnik Beograda o izgradnji nove autobuske stanice. (Večernje novosti, 29. 11. 2016. godine)
“Sledeće godine, maj, jun najkasnije počećemo sa izgradnjom nove autobuske stanice u Bloku 42 u Novom Beogradu.”
Već nekoliko godina gradski i republički čelnici najavljuju izmeštanje glavne autobuske stanice iz centra grada u novobeogradski blok 42, ispod tamošnje železničke stanice. Rokovi se stalno pomeraju, pa kad se približi zadati datum, dobijemo novi rok za završetak ovog posla, koji je trebalo da bude završen još 2015. 
Podsećamo, nije samo Mali obećavao izmeštanje stanice, pre njega je to radio tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić. Prvo je najavio da će stanica biti završena do jula 2015, da bi u januaru 2016. opet obećao da će autobuska stanica Lasta biti prebačena u blok 42 na Novom Beogradu – u roku od tri meseca, a ispostavilo se da je i to još jedno neispunjeno predizborno obećanje. 
Pomerajući rokove gradonačelnik Beograda početkom 2017. ponovo najavljuje izmeštanje stanice te godine.

RTS, 23. 3. 2017. godine
“Nas ove godine čeka prvi veliki projekat izgradnje autobuske stanice u bloku 42, nas ove godine čeka izgradnja gondole, završavamo rekonstrukciju Obilićevog venca, završavamo Kosančićev venac, krećemo da radimo rekonstrukciju Trga republike, Vasine ulice, Studentskog trga, krećemo da radimo terazijski plato, podzemne prolaze na Terazijama. To su stvari od kojih nećemo odustati.“

Kada je jula 2017. potpisan ugovor sa Beogradskom autobuskom stanicom o izgradnji nove stanice, gradonačelnikovo obećanje ocenili smo kao “radi se na tome”. On je tada naveo da se potpisivanjem ugovora ispunjava dato obećanje, da će se centar grada rasteretiti od teretenog i autobuskog saobraćaja. Iako se njegovo obećanje nije odnosilo na potpisivanje ugovora ili druge administrativne stvari već na konkretan početak izgradnje Malom smo dali dosta kredita i posmatrali smo to kao početak ispunjenja obećanja. 

Tom prilikom gradonačelnik je ponovo pomerio rok za početak gradnje stanice na kraj 2017. godine.

Telegraf, 04.07.2017.
“Radovi kreću do kraja godine i za dve godine Beograd će imati novu autobusku stanicu koja će biti novi simbol grada, kao i projekat i investicija na koje ćemo biti ponosni”, rekao je Mali posle potpisivanja ugovora i obećao da će to biti “jedinstvena stanica u Evropi” kakva postoji samo još u Lisabonu.

Tada smo obećali da ćemo kroz nekoliko meseci proveriti da li je izgradnja počela i dokle se stiglo, kada ćemo dati i konačnu ocenu. S obzirom na to da je 2017. završena a da radovi nisu počeli možemo reći da obećanje nije ispunjeno.

Iz Kabineta gradonačelnika stigla nam je potvrda da ovaj posao još nije započet: ​“Idejno rešenje nove Autobuske stanice je predato Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, a trenutno je u toku prikupljanje svih neophodnih odobrenja za izdavanje građevinske dozvole.”
 
U njegovom kabinetu nisu precizirali koliko će im vremena trebati da prikupe svu potrebnu papirologiju, niti kada očekuju da će otpočeti sa samom izgradnjom nove autobuske stanice. 
 U svakom slučaju izgradnja nove autobuske stanice još nije počela, nasuprot najavama vlasti, zbog čega gradonačelnik Beograda za obećanje dobija ocenu „neispunjeno“.
Na samom kraju 2017. Mali je dao novi rok i rekao da „radovi sigurno kreću u januaru ili februaru“, a Istinomer će nastaviti da prati ispunjenje obećanja u novozadatom roku.
Inače, ovo izmeštanje glavne autobuske stanice nije važno samo korisnicima novog, Pupinovog mosta, već uslovljava i završetak prve faze izgradnje Beograda na vodi. Ili, kako je Aleksandar Vučić u gostovanju na TV Pink u februaru 2015. obećao: “Do kraja 2018, početka 2019. realno je da bude izgrađeno sve što vidimo na slikama o projektu ‘Beograd na vodi’.“ 
Naslovna fotografija: Fonet/Beoinfo