Vučićeva ustavna nadležnost da odlučuje o sastavu Vlade Srbije

Premijerka o novoj Vladi Srbije. (Tanjug, 17. 8. 2020. godine)
„Nije pitanje za mene, dakle ja ne odlučujem o tome (sastavu nove Vlade). Odlučuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, to je njegova ustavna nadležnost.“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će u novoj vladi zadržati premijersko mesto, izjavila da o tome odlučuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome je to “ustavna nadležnost”.

Tanjug, 17. 8. 2020. godine
'Nije pitanje za mene, dakle ja ne odlučujem o tome. Odlučuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, to je njegova ustavna nadležnost. Kao što je on nekoliko puta govorio, a i ja sam govorila o tome više puta, pred Srbijom su zaista izuzetno izazovni dani, da ne budem pesimista pa da kažem teški, izazovni dani.'

Međutim, iako je Aleksandar Vučić i predsednik Srpske napredne stranke, koja ima najveći broj poslaničkih mandata, ustavne nadležnosti predsednika Srbije ne omogućavaju mu da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Vlade Srbije, niti kako će izgledati sastav buduće izvršne vlasti.

Naime, Ustav Srbije jasno propisuje ingerencije predsednika Srbije. U Zakonu o predsedniku, u članu 3, navodi se:

A u Ustavu Srbije, u članu 112, piše: 

Dakle, predsednik Republike Srbije „predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista“, ali nije on taj koji postavlja predsednika Vlade, niti odlučuje o sastavu Vlade Srbije. 

Zato izjavu Ane Brnabić ocenjujemo kao – neistinu

 

[AŽURIRANO, 20. 8. 2020. godine]:

Savetnik za medije predsednice Vlade Srbije Mladen Bašić uputio je 20. 8. 2020. godine reakciju na ocenu Istinomera. Sadržaj njegovog mejla prenosimo bez intervencija:

Pogrešno je interpretirana izjava predsednice Vlade Srbije Ane Brnbić što se vidi iz postavljenog pitanja: Šta još čekamo? Kada ćemo znati kako će izgledati naredna Vlada? Da li vas možemo očekivati na istom mestu u novom formatu“?

 

Iz pitanja se jasno vidi da je od predsednice Vlade tražen odgovor kada će biti predložen mandatar i da li će to biti ona, a ne kakav će sastav biti naredne Vlade. 

Pitanje kada će biti predložen kandidat za predsednika Vlade i ko će to biti su isključivo ustavne  nadležnosti predsednika Republike. To je definisano u član 112. Ustava Srbije. 

Član 112.

Predsednik Republike: 
1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, 
2. ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, 
3. predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, 
4. predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, 
5. postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade, 
6. prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, 
7. daje pomilovanja i odlikovanja, 
8. vrši i druge poslove određene Ustavom.

Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

 

Budući da nismo koristili interpretiranu, već originalnu izjavu predsednice Vlade Srbije, uz objavljen snimak celog događaja (promocija programa „Moja prva plata“), kao i da se nikako ne možemo složiti sa tvrdnjom da se “jasno vidi da je od predsednice Vlade tražen odgovor kada će biti predložen mandatar i da li će to biti ona, a ne kakav će sastav biti naredne Vlade“, smatramo da je naša ocena ispravna i da nema osnova za njenu reviziju. U svakom slučaju, zahvaljujemo gospodinu Bašiću na reakciji i nadamo se da ćemo ubuduće uspešno sarađivati.

Tim Istinomera

 

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević