U izveštaju ne piše da Srbija nije sprovela preporuke

Miinistarka pravde o izveštaju GREKO-a koji se odnosi na borbu pritv korupcije (Tanjug, 16. 3. 2018. godine)
“Pročitajte izveštaj (GREKO-a), pa ćete videti da nigde nije rečeno da nije nijedna preporuka ispunjena, već delimično.“
Oštre kritike u javnosti nedavno je izazvala vest objavljena na sajtu Ministarstva pravde u kojoj se navodi da je Srbija u većem delu sprovela preporuke antikorupcijskog tela Saveta Evrope (GREKO), a nije. Bilo je potrebno da jednostavno kliknete na link ka saopštenju GREKO-a koje je ostavilo samo Ministarstvo i da vidite da je Srbija nijednu od preporuka iz 2015. nije u potpunosti ispunila – neke je sprovela samo delimično, a neke uopšte nije uvažila, o čemu je Istinomer već pisao. 
 
Ministarka pravde Nela Kuburović, međutim, ne odustaje od svog tumačenja napretka Srbije po preporukama GREKO-a. U pokušaju da odbrani neodbranjivo, loptu je prebacila na Savet Evrope, tvrdeći da ne treba gledati saopštenje (koje je, ponavljamo, linkovalo samo Ministarstvo), već ceo izveštaj, jer navodno u samom izveštaju nigde ne stoji da preporuke nisu sprovedene.

 
„Ukoliko pogledate izveštaj i saopštenje, videćete da nema podudaranja. Izveštaj je objavljen još u decembru mesecu i Srbija je sa njim upoznata, naročito Ministarstvo pravde, koje učestvuje u realizaciji velikog dela tih preporuka. (…) Ja ne bih cenila saopštenje, mislim da rezultate treba da cenite na osnovu izveštaja“, izjavila je Kuburović.

Ocenjujući Ministarstvo pravde, Istinomer je već analizirao i šta piše u saopštenju GREKO-a, kao i u celom izveštaju. U oba teksta jasno se navodi da Srbija nije sprovela ili nije na zadovoljavajući način postupila po bilo kojoj od 13 preporuka koje su sadržane u izveštaju o četvrtom krugu evaluacije. Precizirano je i da je sedam preporuka sprovedeno delimično, dok šest nije uopšte.

 
*
 
 
Preporuke GREKO-a iz 2015. godine su se, inače, između ostalog odnosile na poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, jačanje nezavisnosti uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, ali i na reformu procedure za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca, o čemu se poslednjih meseci vodi oštra polemika u stručnoj javnosti.
 
Dakle, u izveštaju je više nego jasno naznačeno da nijedna od preporuka GREKO-a nije do kraja sprovedena, zbog čega Nela Kuburović za ovu izjavu dobija ocenu “kratke noge”.
 
Naslovna fotografija: Fonet/Zoran Mrđa