Trg i Tvrđavski most u Nišu završeni do prvog avgusta

Gradonačelnica Niša o radovima na mostu i Trgu kralja Milana (AM Press, 23. jul 2021. godine)
„Prvi avgust se približava, ja zaista verujem sada da će firma koja izvodi radove na Trgu i na mostu završiti radove do prvog avgusta, tako da se te neke finese očekuju dan dva posle toga. Ali nadam se zaista da ćemo i za „Nišvil” i Filmske susrete i Dane turizma i Festival vina i sve ono što nas očekuje tokom leta dočekati goste na novom Trgu i na novom mostu.“

Probijanje rokova i obećanje novih uobičajena su pojava – od koridora, preko domova zdravlja, do trgova.

Početkom jula anketa Južnih vesti – Da li će rekonstrukcija Trga biti završena do 1. avgusta? – rezultirala je sa 95% negativnih odgovora, a samo je 5% (od oko 780 građana koji su na anketu odgovorili) procenilo da će ovaj rok biti ispoštovan.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je i krajem jula izjavila kada očekuje završetak radova na mostu i gradskom trgu:

„Prvi avgust se približava, ja zaista verujem sada da će firma koja izvodi radove na Trgu i na mostu završtiti radove do prvog avgusta, tako da se te neke finese očekuju dan-dva posle toga. Ali nadam se zaista da ćemo i za Nišvil” i Filmske susrete i Dane turizma i Festival vina i sve ono što nas očekuje tokom leta dočekati goste na novom Trgu i na novom mostu“, izjavila je Sotirovski, a preneo AM press.

Kako je glavni program niškog džez festivala „Nišvil“ počeo 12. avgusta, novinari Istinomera pitali su gradonačelnicu da li su radovi na Trgu kralja Milana i na Tvrđavskom mostu završeni.

Odgovor je stigao:

Radovi su završeni 1.8.2021. i na Trgu i na mostu koji svetli u bojama srpske trobojke“.

U prilogu odgovora pristigle su između ostalog i sledeće fotografije:

 

Gosti jesu dočekani na novom Trgu i na novom mostu, međutim, da li su izvođači radova zaista ispunili rok?

Prvog avgusta, gradonačelnica Sotirovski objavila je na svom Fejsbuk profilu slike mosta uz opis:

„Poput svetskih metropola, prateći savremene trendove i Niš je dobio most u centru grada sa svetlećim efektima. Od sutra je u potpunosti spreman za pešake i festivale koji nas očekuju u avgustu i septembru“, napisala je ona stavljajući Niš u niz sa Singapurom, Japanom, Južnom Korejom, Velikom Britanijom, Danskom, Australijom i Gruzijom.

Sutradan, radovi na mostu su zvanično završeni, ali je prema pisanju Južnih vesti „tu bilo i vozilo firme „Bauvesen” koja izvodi radove, kao i mašine i radnika koji dovršavaju ogradu i postavljaju čunjeve.“

Nekoliko dana kasnije, 4. avgusta, Južne vesti su pisale o tome da je „počela rekonstrukcija rekonstruisanog Trga“, kada su radnici menjali nove kocke na Trgu, samo nekoliko dana nakon zvaničnog završetka obnove Trga.

 

***

Obnova Trga kralja Milana počela je krajem juna 2019. godine, a prvi zadati rok bio je kraj 2020. godine, kako je rekao tadašnji pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević.

„Sve bi trebalo da bude završeno do kraja sledeće godine, obećao je tada Milošević. Ali to se nije dogodilo.

U međuvremenu počela je i obnova mosta u martu 2020. godine, kada je najavljeno da je rok za završetak ovih radova četiri meseca.

Međutim, ni devet meseci kasnije, sredinom decembra 2020. radovi još nisu bili gotovi i rok za završetak je produžen. Tada je član Gradskog veća zadužen za izgradnju Nenad Stanković rekao da je dobio obećanja da će most biti završen do kraja godine.

„Imali smo objektivne okolnosti i probleme koje su nam preduzeća rekla da imaju, veliki problem zbog kovida, manjak radnika, a konkretno firmi Termomont koja izvodi radove na mostu je u ovoj situaciji imala drugi prioritet, jer je ta firma vršila izgradnju kovid bolnica u Beogradu i Kruševcu i veliki broj zaposlenih njihovih bio je angažovan u tom delu”, naveo je Stanković.

Povezan sadržaj

Rekonstrukciju Trga kralja Milana radila je lazarevačka firma Bauvezen; iako je rok za završetak rekonstrukcije bio kraj 2020. godine, početkom marta ove godine gradonačelnica Dragana Sotirovski je za TV Zona plus izjavila da je odlučeno da se ugovor sa firmom raskine.

„Mislim da smo firmi koja radi na izvođenju tih radova dovoljno dali prostora i vremena i da budu umorni  i da se odmore, i da nastave i da se zaustave i šta god da su tražili grad im je izašao u susret. Mislim da više nemamo vremena, onog trenutka kada raskinemo ugovor, potražimo nekog novog ko će da završi Trg”, rekla je Sotirovski.

Međutim, 20 dana kasnije ugovor nije raskinut, kako su tada objavile Južne vesti  – prema aneksu tog ugovora, rok za završetak radova još nije bio istekao. Zbog radova na uređenju zaključen je sporazum sa firmom u period od dve godine od dana zaključivanja:

„Period važenja okvirnog sporazuma: do 14.06.2021.godine”, navode Južne vesti delove javno dostupnog dokumenta, koji je sklopljen nakon sprovođenja tendera 2019. godine.

Krajem marta ove godine, firma je nastavila radove na Trgu kralja Milana, a tada je na svojoj Fejsbuk stranici gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navela da je novi rok za završetak radova 31. maj.

„Dali smo im šansu, jer nam nije u interesu da tražimo novog izvođača već da Trg što pre završimo. Ako bi ugovor sada bio raskinut, Grad Niš bi ušao u proceduru za izbor novog izvođača čime bi vreme uređenja Trga bilo dodatno produženo”, prenele su Južne vesti.

Zatim je sredinom maja Sotrivski najavila i plaćanje penala ukoliko firma prekorači zadati rok.

„I sami možete da vidite da su radovi ubrzani. Ja ne bih u ovom trenutku da licitiram da li će to biti završeno do 1. juna ili ne, ali ono što izvođač radova zna je šta ga čeka posle 1. juna i mi od toga odustati nećemo. Može da se desi da ćemo posle 1. juna prvo krenuti sa kaznenim poenima koje imamo po zakonu, a onda da pustimo bankarsku garanciju”.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 21. 8. 2020.

Iako je izjavila da nema empatije za izvođače i kašnjene radova na Trgu, kada je istekao i poslednji rok, Sotirovski je obavestila javnost da nema raskida ugovora sa firmom „Bauvazen“. Ona je objasnila da italijanska kompanija kasni sa isporukom materijala i da će, prema dopisu koji je od njih stigao, ploče za Trg biti isporučene tek 10. jula.

„U dopisu se navodi da ploče stižu 10. jula, jer poručeni materijal ne može da stigne ranije zbog zaraženih radnika. S obzirom da garancija ističe 30. juna a prema dopisu kompletan materijal stiže 10. jula mi ćemo tražiti produžetak bankarske garancije”, navela je ona.

Tada je kao novi rok označen prvi avgust.

***

Nakon niza probijenih rokova, nepreciznih najava i neispunjenih obećanja o završetku radova u Nišu, kao novi rok za finalizaciju uređenja trga i mosta postavljen je – prvi avgust. S obzirom na to da su gosti Niša na džez festivalu dočekani na novom Trgu kralja Milana i novom mostu i da je most zvanično završen početkom meseca, ali da „finese“ nisu trajale „dan-dva” posle zadatog roka, gradonačelnica Niša, za ovo najnovije obećanje dobija ocenu – skoro ispunjeno.

Naslovna fotografija: FoNet