Skadarlija završena, ali još uvek nije gotova

Dve velike rupe, jedna do druge, “krase” deo kaldrme u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarliji, tik pored ugostiteljskih objekata. Ove rupe trebalo je da budu sanirane tokom rekonstrukcije Skadarlije koja je počela u novembru 2017. A rekonstrukcija je trebalo da bude gotova do kraja januara 2019. godine. Međutim, to se nije desilo. Jer, neki radovi jesu završeni - ali Skadarlija još uvek nije. Tako, barem, tvrde nadležni i najavljuju nove faze radova.

Nakon što je televizija N1 emitovala prilog o loše urađenoj rekonstrukciji Skadarske ulice, oglasio se direktor JP “Putevi Beograda” Slaviša Živković. On je demantovao tvrdnje te televizije da je Skadarliji nepunih godinu dana nakon rekonstrukcije potrebna popravka. 

Kako je rekao, ova televizija je snimila deo kaldrme koji je postavljen 1967. godine i još uvek nije rekonstruisan. Živković je, dalje, istakao da su završene samo tri od ukupno pet faza rekonstrukcije Skadarlije.

Živković je za Tanjug objasnio da je u prvoj fazi je zamenjena kaldrma u delu Skadarske od Ulice Strahinjića Bana do Gospodar Jevremove, kao i u delu ulice od Simine do Despota Stefana. Skadarska je uređena i na delu od Strahinjića Bana do Džordža Vašingtona, naveo je Živković.

Prošetali smo Skadarlijom i uverili se da majstori deo Skadarske od Simine do Gospodar Jevremove još uvek nisu dirali. A upravo se snimak tog još uvek nerekonstruisanog dela kaldrme nalazi u prilogu televizije N1. 

Živković je, dalje, najavio da će se sa rekonstrukcijom kaldrme u tom delu tek početi u aprilu 2020. 

Planirano je, kako je naveo, da peta faza (ujedno i poslednja) počne na jesen sledeće godine, kada će Gospodar Jevremova od Francuske do Skadarske biti rekonstruisana i pretvorena u pešačku ulicu.

Inače, u delu Skadarlije koji jeste rekonstruisan, kod Sebilj česme, naišli smo na oštećeni deo kaldrme. Pogledajte u našoj galeriji kako danas izgleda Skadarlija, nepunih godinu dana nakon što je rekonstruisana, odnosno završena treća faza radova.

Podsetimo, aktuelni zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u novembru 2017. najavio da će prva faza radova biti gotova do prvog decembra, a da će kompletna ulica biti gotova do “letnje sezone” naredne godine.

“Rekonstrukcija se radi u skladu sa zakonom i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jer je ova celina proglašena kulturnim dobrom još 1967. godine i biće završena tako da desetinama godina ubuduće neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija, s obzirom da će biti urađena sa podlogom koja će sačuvati kaldrmu od bilo kakavih deformacija”, objasnio je tada Vesić.

Međutim, marta 2018. Vesić je najavio da tek oktobra počinje treća i poslednja faza radova.

Povezan sadržaj

“Ugostitelji su predložili da se poslednja faza rekonstrukcije Skadarske ulice obavi po završetku letnje sezone od oktobra meseca. Grad Beograd je prihvatio ovaj zahtev jer mi rekonstrukciju ove ulice od početka obavljamo u dogovoru sa ugostiteljima”, rekao je tada Vesić.

U oktobru, Vesić je rekao da će deo Skadarske biti gotov do 15. decembra, što se nije desilo.

Na kraju, sredinom januara 2019. najavljivano je da se bliži kraj radovima u Skadarskoj ulici, i da će time biti gotova poslednja, treća faza radova.

Na najave rekonsturkcije osvrnuo se i Marko Bastać, rekavši da se tek od “juče naprasno pominju i četvrta i peta faza”.  

“On (Goran Vesić) sad za obmanu optužuje sve koji se usude da skrenu pažnju na haos koji pravi, a jedino je on taj koji obmanjuje javnost, najpre rečima kako je trofazna rekonstrukcija Skadarlije potpuna, a zatim najavom još dve faze, o kojima do juče nije rekao ni reč”, naveo je Bastać u pisanoj izjavi.

Rekonstruisani deo (zeleno), nerekonstruisani (crveno) / Foto: Istinomer

Dakle, iako televizija N1 u svom prilogu jeste imala kadrove kaldrme koja još uvek nije rekonstruisana, i ovaj deo ulice je, svakako, trebalo da bude završen još krajem januara ove godine. 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović