Tender za Galeniku u januaru

Ministar privrede o prodaji kompanije „Galenika“. (Tviter, 21.12.2012. godine)
„Tender za strateškog partnera za ‘Galeniku’ biće raspisan najverovatnije u januaru 2013. godine.“

Nije prvi put da ministar Dinkić najavljuje privatizaciju farmaceutskog javnog preduzeća „Galenika“. Ali ni 2009, ni 2010, kako je najavljivano, nije objavljen tender za tu fabriku.

Ovoga puta, istog dana kada je Vlada Srbije dala saglasnost da se pokrene postupak pronalaženja strateškog partnera za kompaniju „Galenika“, ministar Dinkić je poručio da će tender biti raspisan u januaru 2013. godine. Ta, nekada odlično poslujuća firma, poslednjih godina je nagomilala dugove od oko 170 miliona evra i zaposlila blizu 800 ljudi bez ikakve logične potrebe. Zato joj je juna 2011. blokiran račun, a rukovodstvo smenjeno.

Ministarstvo finansija i privrede je 15. januara 2013. godine objavilo da postoji interesovanje za kupovinu Galenike. Istog dana objavljen je i javni poziv u dnevnim listovima Financial Times i Politika, kao i na internet stranicama ministarstva i Agencije za privatizaciju. Prijave za učešće mogu da se dostave do 18. februara, a rok za dostavljanje pisama o namerama o strateškom partnerstvu u Galenici je 18. mart.

Za Dinkića ocena „ispunjeno“.