Galenika više nije na prodaju

Ministar ekonomije o privatizaciji javnih preduzeća. (Blic, 6. novembar 2007. godine)
„Očekuje se da će za NIS i ‘Jat’ javni poziv za tendersku privatizaciju biti objavljen u prvom kvartalu iduće godine (2008), dok se za EPS, ‘Telekom’, Aerodrom ‘Nikola Tesla’ i ‘Galeniku’ to očekuje krajem ove godine.“

Optimističan je bio Dinkić kada je krajem 2007. godine predstavljao zakon o besplatnoj podeli akcija građanima Srbije i najavio brojne tendere za državne firme, među njima i za fabriku lekova Galenika. Taj optimizam ga nije napuštao ni u 2008.

„Tender za privatizacionog savetnika za farmaceutsku kompaniju Galenika koja je u državnom vlasništvu, biće raspisan u septembru, a očekuje se da će prodaja te fabrike lekova biti najveći privatizacioni prihod u 2009. godini.“

Beta, 7. 8. 2008. godine

Ali, kako se najavljeni rok približi ili prođe, ministar Dinkić ga zameni novim.

„U proleće 2009. godine biće raspisan tender za prodaju farmaceutske kompanije Galenika.“

Beta, 4. 11. 2008. godine

Dinkićevoj „odlučnosti“ oko prodaje Galenike priključio se i državni sekretar njegovog ministarstva, Nebojša Ćirić. Ništa, po njemu, nije moglo da spreči da fabrika lekova bude privatizovano tokom 2009.

„Tender za Galeniku biće održan ove godine i neće biti odložen zbog ekonomske krize u svetu.“

Tanjug, 19. 2. 2009. godine 

A samo sedam meseci kasnije Ćirić nas je obavestio da je sa rukovodstvom i sindikatima Galenike dogovoreno da se postupak privatizacije – odloži.

Tender za privatizaciju fabrike lekova „Galenika“ neće biti raspisan pre otvaranja novog fabričkog pogona koje je planirano za januar 2010. godine.

Beta, 16. 9. 2009. godine

Ćirić je tada najavio da će „narednih nedelja početi ‘predkvalifikacioni tender’ za privatizaciju Galenike koji će trajati 90 dana“. Agencija za privatizaciju je, međutim, tek 15. decembra objavila javni poziv za dostavljanje ponuda za kupovinu kompanije Galenika.

Kada je rok za dostavljanje ponuda za Galeniku istekao 30. aprila, saznali smo da je Dinkić odlučio da Galenika – neće biti prodata. Takva odluka je doneta s obzirom na to da „zainteresovane kompanije nisu iz kruga svetskih renomiranih farmaceutskih kuća“. Ministar Dinkić je poručio i da „u ovoj godini neće biti novih tendera i da Galenika ima mogućnosti da uz podršku vlade samostalno jača svoju poslovnu poziciju“.

Dve i po godine raspisivanja tendera i privatizacije Galenike otišle su u vetar, pa Istinomeru ne preostaje ništa drugo nego da ministru Dinkiću da ocenu – neispunjeno obećanje.