Stanicu “Prokop” završićemo 2018. godine

Premijer Srbije o izgradnji železničke stanice “Prokop”. (TV Pink, 26. 1. 2016. godine)
“Čeka nas ogroman rad iznad ove prve ploče. Ja vam sada kažem da iako je rok 2019. mi ćemo to da završimo u 2018. godini.”

Na svečanom otvaranju Železničke stanice Beograd centar 26. januara 2016, tadašnji premijer Aleksandar Vučić je, konstatujući da je okončana prva faza radova, najavio da će ceo posao biti završen 2018. “iako je rok 2019. godina”.

TV Pink, 26. 1. 2016. godine
“Čeka nas ogroman rad iznad ove prve ploče. Ja vam sada kažem da, iako je rok 2019, mi ćemo to da završimo u 2018. godini. I znam da su svi skeptični, znam da su svi sumnjičavi, ali i prošle godine sam rekao da ćemo do Savindana prvu fazu da završimo, a vidite da sam govorio istinu. Sada vam ovo kažem, i to će biti to jedna velelepna, jedna od najlepših stanica u čitavoj Evropi, ne u regionu, već u čitavoj Evropi.”

Prošle su dve i po godine od tog događaja, 1. jula 2018. zatvorena je Glavna železnička stanica, pa je polazak svih putničkih vozova, osim onog za Bar, prebačen u Prokop, međutim, nova stanica nije završena do tog datuma.

A posle još dve i po godine, u decembru 2020, novi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, najavljuje da će stanica u Prokopu biti potpuno završena – “za oko tri godine”.

Tanjug, 5. 12. 2020. godine
“Okvirni rok za završetak železničke stanice je oko tri godine, a nakon toga će se na njoj razvijati komercijalni sadržaji putem javno-privatnog partnerstva, rekao je Momirović novinarima nakon obilaska radova. ‘Stanica u Prokopu posle više od 40 godina projektovanja i građenja ulazi u završnu fazu’, rekao je on.”

Podsetimo, izgradnja železničke stanice u Prokopu u medijima je decenijama označavana kao „Gradnja Skadra na Bojani“.

Danas, 22. 1. 2012. godine
„’Prokop’ je od početka radova ocenjen kao ‘najveći infrastrukturni projekat’. Projektno rešenje doneto je 1971, a projekat je završen 1974. godine, dok se sa radovima počelo 1977. s ciljem da isti budu završeni maja 1979. godine, ali taj rok nije ispunjen.”

Više o tome kako se svih ovih decenija (nije) gradila stanica u Prokopu pročitajte ovde.

Budući da je posle skoro pet godina od najave da će stanica Beograd centar u Prokopu biti kompletirana 2018. sada postavljen novi rok i završetak radova pomeren za 2023. godinu, obećanje predsednika Vučića ocenjujemo kao neispunjeno.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa