Srpski interes se brani rezidencijom

Ministar spoljnih poslova o tome zašto je neophodno da ambasador Srbije pri UNESCO ima posebnu rezidenciju (Beta, 11.02.2010. godine)
„Diplomatske aktivnosti koje se vrše u toj rezidenciji ne mogu biti obavljene u ambasadi Srbije u Francuskoj, pošto je reč o dve strogo razdvojene organizacije, pa ni u organizacionom i u diplomatskom smislu nije dozvoljeno vršiti jednu funkciju u drugoj.“

Apsolutno sve ex-yu republike – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora – objedinile su funkciju ambasadora u Parizu sa pozicijom ambasadora u UNESCO-u.

Ja sam u isto vreme i ambasador Unesko i u franscuskoj aktivnosti najviše obavljam u Unesko. Nemam tamo prostorije, ali, po potrebi idem tamo iz ambasade. Mi smo nekada imali prostorije u Unesko, ali nikakve koristi nije bilo od njih, jer sve što možemo tamo obaviti možemo uraditi ovde u ambasadi.

ambasador BiH u Parizu Almir Šahović

B92, 13.02. 2010. godine

Takvo rešenje, ipak, nije tipično samo za zemlje regiona. Oko 30 odsto svetskih država ima jednu osobu koja objedinjava funkcije ambasadora države i ambasadora pri UNESCO. Ako može trećina sveta – može, valjda, i ne tako bogata Srbija. „Kratke noge“ za ministra Jeremića.

Pogledajte šta je na ovu temu rekao politički direktor ministarstva spoljinh poslova i šef kabineta Vuka Jeremića, Borislav Stefanović.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević