Srbija i Turska pred vratima EU

Ministar spoljnih poslova o mogućnosti da Srbija i Turska zajedno budu kandidati za ulazak u EU. (Blic, 7. 11. 2009. godine)
„To bi bilo vrla loša poruka regionu, jer smo bili 500 godina pod Turcima i sada ćemo ponovo biti u čekaonici sa njima.“

Izjava Jeremića zvuči još neverovatnije kada se uzme u obzir da ju je izgovorio samo sedam dana posle posete turskog predsednika Beogradu sa kojim je razgovorano o ulaganjima u Srbiju.

Treba podsetiti da ministar spoljnih poslova Srbije nije ni tokom svoje posete Turskoj u proleće 2009. godine domaćina podsećao na ropstvo od 500 godina. Jeremić je tokom posete održao i predavanje na Univerzitetu Sabandži na temu „Srbija, Turska i Evropska unija“.

„Evropska unija bila bi bezbednija sa Zapadnim Balkanom u svom sastavu, umesto da ga ostavi ispred svojih vrata. U interesu Turske, jednog od najvažnijih aktera na međunarodnoj sceni, je da se osigura ulazak država Zapadnog Balkana u Uniju“

Tanjug, 20. 03. 2009. godine

Istinomer ocenjuje izjavu Vuka Jeremića u Evropskom parlamentu kao nedoslednu. Kakav je utisak ova izjava ostavila na prisutne prokomentarisao je evropski izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, koji je Jeremićev nastup i izjavu ocenio kao neprofesionalne.

„To u vezi sa Turskom bilo je krajnje nekorektno i nediplomatski. Srbija proziva Tursku, a poziva je na ulaganja.“

evropski izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, Blic, 07. 11. 2009. godine