Smenjivali ste opoziciju sa čela odbora

Šef poslaničke grupe SNS o skupštinskim odborima. (sednica Skupštine Srbije, 23. 7. 2012. godine)
„To što govorite da su šefovi tih odbora (Odbora za bezbednost i Administrativnog odbora) bili ljudi iz opozicije. Jesu nekoliko meseci, tri ili četiri meseca. Posle toga, valjda nezadovoljni načinom na koji su oni tu kontrolu sprovodili, smenili ste ih i nikada više niko iz opozicije nije bio na čelu tih odbora.“

Na prvoj sednici novoformirane Skupštine povela oštra rasprava o tome ko će ubuduće voditi koje odbore i kojim je odborima u prethodnom sazivu predsedavala opozicija. Poslanik DS Dragan Šutanovac izjavio je tada kako su u prethodnom sazivu poslanici opozicije bili na čelu važnih parlamentarna tela, poput Admistrativnog i Odbora za bezbednost na šta mu je šef poslaničke grupe naprednjaka uzvratio gorecitiranim rečenicama.

Kada je reč o Administrativnom odboru na njegovo čelo izabran Tomislav Nikolić 27. juna 2008. kao poslanik Srpske radikalne stranke. Ubrzo posle toga Nikolić je napustio SRS i formirao novu stranku što je bio okidač za njegove bivše kolege da traže da se on smeni sa tog mesta. Još zanimljivije je ko je još bio za, a ko protiv njegove smene.

„Na čelu Administrativnog odbora Skupštine Srbije ostaće Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, uprkos upornim zahtevima poslanika SRS da im se vrati to mesto. Zahteve radikala podržavaju poslanici DSS, NS i LDP, ali mu se oštro protive poslanici vladajuće koalicije.“

Blic, 11. 10. 2008. godine

„Pre nego što se uopšte stiglo do dnevnog reda, Dejan Mirović (SRS) zatražio je da predsedavanje sednici preuzme Nenad Konstantinović (DS), zamenik predsednika, jer ‘sednicu ne može da vodi građanin Nikolić’.
Nikolić je pitao da li su radikali podneli zahtev za njegovo razrešenje i dodao da će kad zahtev stigne biti uvršćen u dnevni red, a ‘do tada ću ja predsedavati, ostavku neću da podnesem’… Radikali su, međutim, optužili Demokratsku stranku da štiti Tomislava Nikolića i podsetili da oni nemaju potrebnu dokumentaciju, jer je ‘građanin Nikolić rekao da je ostavke zagubio’… Nikolić je rekao radikalima da ‘vrše pritisak na Demokratsku stranku, neka vam ona to prihvati, ali ne možete ovako javno da ih pritiskate, velika je to stranka – dogovorite se’.“

Politika, 15. 10. 2008. godine

Posle višemesečnih pritisaka i opstrukcije radikala Nikolić je sredinom januara 2010. smenjen glasovima poslanika SRS i vladajuće koalicije. Uzdržani su bili poslanik manjina Esad Džudžević i sam Nikolić, dok su predstavnici LDP-a i DSS-a napustili glasanje. Na mesto predsednika tada je izabran Nenad Konstantinović iz DS.

Odborom za odbranu i bezbednost predsedavao je od 1. jula 2008. poslanik SRS Dragan Todorović sve do 29. marta 2010. kada je smenjen. Tada je na tu funkciju imenovan Dušan Bajatović iz SPS.

„Kao razloge za njegovo razrešenje, predstavnici vladajuće koalicije naveli su da je on od početka rada Odbora pre dve godine zloupotrebljavao funkciju za promociju ideja svoje stranke, da je samoinicijativno zakazivao sednice i slao dopise državnim organima u ime Odbora, odbijao da primi pojedine delegacije i omalovažavao članove Odbora, posebno predstavnike SNS, kojima nije davao reč.“

Danas, 30. 3. 2010. godine

Suma sumarum – predstavnici opozicije bili su više od „tri ili četiri meseca“ na čelu pomenutih odbora i u oba slučaja povod za smenu su bili interni sukobi opozicionih stranaka. Sa druge strane, kada su smenjeni sa predsedavajućih mesta, opozicionarima je uskraćeno vođenje tih odbora. Zbog toga, Aleksandru Vučiću sleduje ocena „poluistina“.