Prepuštali smo opoziciji pola odbora

Poslanik DS o skupštinskim odborima. (sednica Skupštine Srbije, 23. 7. 2012. godine)
„U prošlom mandatu opozicija je predsedavala sa oko polovinom ukupnog broja skupštinskih odbora. Važno je reći da je u tom mandatu opozicija vodila izuzetno važne odbore kao što su Administrativni odbor, Odbor za odbranu i bezbednost, Odbor za finansije, lokalnu samoupravu.“

Od trideset odbora, koliko ih je bilo u skupštinskom sazivu 2008-2012, funkcionisalo je njih 29 (Odbor za privredne reforme nikada nije oformljen). Od toga su predstavnici opozicije bili na čelu dvanaest, dok je šesnaest odbora imalo predsednike iz vladajuće garniture (Odbor za smanjenje siromaštva vodila je nezavisna poslanica Gordana Rajkov).

Kada se malo vrati unazad može se videti da je još dva odbora vodila opozicija. Odborom za bezbednost je u početku predsedavao radikal Dragan Todorović, da bi krajem marta 2010. on bio smenjen. Nakon toga predsedavanje odborom preuzeo je socijalista Dušan Bajatović. Predsednik Administrativnog odbora do januara 2009. bio je Tomislav Nikolić iz SNS, a posle njegove smene predvodio ga je Nenad Konstantinović iz DS.

Dakle, izjava poslanika Dragana Šutanovca o tome koliko je i koje je odbore vodila opozicija je delimično tačna, pa mu Istinomer dodeljuje ocenu „poluistina“.