Skromna 2010. godina

Premijer o visini privrednog rasta u 2010. godini. (B92, 9. 3. 2010. godine)
„Ukoliko ne budemo uspeli da ostvarimo veći rast od 2 odsto u ovoj godini to će za nas i dalje biti vrlo slično godini krize jer se neće poimati veći osećaj nekog boljitka koji se ostvario.“

„Tužno, ali istinito“, tako bi mogla da se oceni ova premijerova izjava. Još kada je u decembru 2009. najavio da je projektovani privredni rast za 2010. godinu 1,5 odsto (što je i procena MMF-a) domaći privrednici i ekonomisti dočekali su to sa skepsom jer smatraju da će biti uspeh ako se zabeleži bilo kakav rast.

Prema poslednjim procenama ostvareni bruto društveni proizvod u 2010. biće oko 1,5 odsto. U odnosu na trend BDP-a u prošloj godini, takav rast jeste pomak, ali takva stopa rasta, na žalost, nije donela veliki napredak.

Da priča bude još gorča privredni rast u 2011. godini biće tek nešto veći i, kako prognoziraju Vlada i MMF, kretaće se oko tri odsto. To znači da bi tek 2012. mogla da bude prva godina značajnijeg privrednog rasta i boljeg života, ali to pod uslovom da ništa ne poremeti ekonomske prilike.

Naslovna fotografija: FoNet/Božidar Petrović