Mirko Cvetković

Datum rodjenja: 16. 8. 1950.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 16. 8. 1950.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 16. avgusta 1950. godine u Zaječaru.

U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, kao i nižu muzičku školu za duvačke instrumente i klavir.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je na temu: „Doprinos modeliranju energetskog sektora Jugoslavije“.

Radni staž započeo je u Rudarskom institutu, gde je radio deset godina. Potom prelazi u Ekonomski institut, gde radi šest godina, da bi karijeru u narednih sedam godina nastavio u konsultantskoj kući „CES Mecon“. U periodu od 1998. do 2001. godine bio je savetnik za ekonomska pitanja u Rudarskom institutu, a nakon toga je kao konsultant za Svetsku banku radio u Pakistanu, Indiji i Turskoj. U periodu od 2003. do 2004. godine bio je direktor Agencije za privatizaciju. Od 2004. do 2007. godine bio je zaposlen na poziciji direktora firme “Intercon Consalting”. 

Od januara 2001. u Vladi premijera Zorana Đinđića, radi na mestu zamenika ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Obavljao je funkciju ministra finansija u Vladi Srbije 2007−2008. godine.

Cvetković od jula 2008. godine vrši funkciju predsednika Vlade Srbije.

U februaru 2011. godine pokrenuo je postupak za razrešenje ministra ekonomije Mlađana Dinkića, kao i državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića, koje je Vlada zatim smenila. Nakon prvih smena u Vladi, izjavio je da Vlada ima veći autoritet.

Početkom marta 2011. godine preuzeo je i funkciju ministra finansija, koju je obavljao do jula 2012. godine.

U intervjuu Blicu u avgustu 2014. Cvetković je rekao da je njegovo angažovanje u politici bilo „incident“, a ne životno opredeljenje. U istom intervjuu je rekao da se vratio izvornom poslu, ekonomskom konsaltingu. 
„Radim kao konsultant Svetske banke u Sektoru za razvoj privatnog sektora u zemljama istočne Evrope i centralne Azije“. (Blic, 25.8.2014.)
Govori engleski jezik.