Skraćivanje mandata lokalnim skupštinama – neustavno

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade u senci DS o lokalnim izborima. (Sajt DS, 17. 8. 2015. godine)
„Zapravo je reč o još jednom neustavnom pokušaju da se skrati mandat lokalnim skupštinama, zakonskim manipulacijama, a protivno Ustavu koji jasno kaže da se lokalni odbornici biraju na period od četiri godine, a ne tri i po niti pet – tačno četiri. Znači da im nije moguće skratiti mandat, što bi izbori bili održani u decembru ove godine bez promene Ustava.“
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade u senci Demokratske stranke i predsednik opštine Paraćin ocenio je neustavnim pokušajem ”zahtev nekih funkcionera, kako državnih tako i partijskih, da se u decembru mesecu održe lokalni izbori koji se smatraju po njihovim rečima redovnim, ali takozvanim nepisanim pravilima”.

Sajt DS, 17. 8. 2015. godine
On je dodao da bi eventualno usvajanje takvog zakona koji se odnosi na lokalne izbore bilo samo još korak napred u rušenju Ustava a ovaj put ćemo imati “iskorak” – smenu legalno izabranih državnih organa na lokalnom nivou od strane jednog dela izvršne vlasti u partijskom interesu te izvršne vlasti, a to je po definiciji upravo jedna vrsta državnog udara, naravno na manjem obimu. Demokratska stranka će upravo smatrati, bez izmene Ustava, organizovane decembarske izbore za lokalne skupštine upravo jednom vrstom državnog udara koji je apsolutno nedopustiv u jednoj zemlji koja želi da bude pravna, a ne partijska, naglasio je Paunović.”

Paunović za Istinomer ističe da je članom 180 Ustava Srbije određeno da se pokrajinski poslanici i odbornici biraju na period od četiri godine na neposrednim i tajnim izborima u skladu sa zakonom.

*

“Kada sam govorio o zakonskim manipulacijama, mislio sam na ono što se moglo čuti u medijima, a to je da će se promenom načina izbora gradonačelnika naći način da se organizuju izbori u decembru. Ako je jasno definisano Ustavom koliki je mandat odbornika onda oko toga nema nikakvog pogađanja. Očigledno da postoji neki politički razlog koji vladajuću stranku primorava da izbori budu što pre, jer očekuju manji rejting na izborima u redovnom roku iz dva razloga. Prvo, protokom vremena svakoj vlasti pada rejting, a posebno posle još jedne teške zime. I drugo, moguće da nas očekuju neke nepopuplarne odluke koje treba doneti početkom sledeće godine”, navodi Paunović.

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević potvrđuje da bi moglo da se smatra neustavim ukoliko do skraćenja mandata lokalnih skupština dođe na način koji nije predviđen zakonom.

“Trajanje mandata je određeno Ustavom, a zakon predviđa mogućnosti kada mandat može da se skrati. Ukoliko se ne ispune ti uslovi, onda se ne radi nešto što bi se moglo nazvati ustavnim. Moguće je samoraspuštanje, kada sama lokalna skupština donese odluku da sebi skrati mandat, a druga mogućnost je da Vlada raspusti lokalnu skupštinu, ali određenu, u kojoj je nastupila blokada rada i to u tri slučaja, koja su propisana Zakonom o lokalnoj samoupravi. To je kada skupština u roku od 60 dana ne donese statut, kada ne izabere izvršne organe ili ne usvoji budžet. Dakle, ne može se ići van tih slučajeva, a smatrati da je odluka ustavna”, objašnjava profesor Milosavljević za Istinomer.

Budući da bi skraćivanje mandata lokalnim skupštinama bilo neustavno ukoliko se ne ispune uslovi za skraćenje, izjavu Saše Paunovića ocenjujemo kao istinu