Rusija bi mogla da pomogne oko metroa

Gradonačelnik Beograda o odlasku srpskih ministara u Moskvu na razgovore oko izgradnje metroa. (Blic, 23. 4. 2009. godine)
„Aranžman sa Rusijom je jedna od mogućnosti da obezbedimo finansiranje za dobar deo prve linije metroa…pa da sa priča koje traju nekoliko desetina godina pređemo na dela.“

U junu su ministri Ivica Dačić i Sergej Šojgu razgovarali o finalizaciji kreditnih aranžmana za metro u Beogradu i za obilaznicu oko prestonice, „što podrazumeva i učešće ruskih investitora u privredu Srbije“. (Politika, 4. 6. 2009. godine)

Oktobra 2009, pred posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, proneo se glas kako će nam Rusi odobriti kredit od milijardu dolara za finansiranje budžetskog deficita i infrastrukturne projekte i da će deo novca ići za gradnju prestoničkog metroa.

„Ministar finansija Ruske Federacije Aleksej Kudrin najavio je da će za popunjavanje budžetskih rupa biti obezbeđeno 350 miliona dolara, dok će preostali iznos biti iskorišćen za metro i obilaznicu oko Beograda.“

Glas javnosti, 6. 10. 2009. godine

Krajem godine je ruskom ministarstvu finansija poslato pismo sa zahtevom da se u okviru ruskog kredita„odobri između dva i četiri odsto od ukupne vrednosti izgradnje metroa – odnosno oko 30 miliona dolara“(Pregled, 10. 12. 2009. godine)

„Mihail Mihailovič Višegorodcev, ministar u Vladi grada Moskve, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji, izjavio je da je ruska strana zainteresovana za projektovanje metroa i da je o tome počela pregovore sa vlastima Beograda i Srbije. On je istakao da je sa Ministarstvom infrastrukture dogovoreno da se počne priprema projekta za 14 kilometra trase beogradskog metroa.“

Blic, 10. 12. 2009. godine

Početkom 2010. se, međutim, sve izjalovilo. Rusi su izašli sa zahtevom da se kredit upotrebi isključivo za investiranje u srpsku železnicu.

Pošto je pokušaj ruske finansijske podrške za izgradnju metroa propao, gradonačelniku Beograda Istinomer daje ocenu „krenuli, pa stali“.