Rusi postavili uslove za kredit

Ministar Mrkonjić o tome kako će ruski kredit biti utrošen. (Mondo, 22. 1. 2010. godine)
"Ruska strana želi da sav novac bude investiran u železnicu i da u tome učestvuju njihova preduzeća. Interes ruskih preduzeća je veliki i oni uslovljavaju pregovore, razne su stvari u igri, a struktura naše železnice je takva da odgovara železnicama Rusije, tako da tu možemo da nađemo zajednički jezik i ja sam pristalica toga da se dogovorimo i radimo zajedno."

Ruski kredit koji je trebalo da bude ugovoren još 20. oktobra prošle godine prilikom posete Dmitrija Medvedeva Beogradu i dalje nije realizovan. Tada je, u zanosu zbog dolaska ruskog predsednika, ministar Milutin Mrkonjić tvrdio da za dobijanje kredita nema nikakvog uslovljavanja.

Oni osnovni uslovi su, mi to sada znamo, da nema nikakvog uslovljavanja. Rusi čak ne traže da njihove firme rade na izgradnji saobraćajnica u Srbiji. Ostali uslovi su povoljni, tako da je to kredit povoljniji nego recimo kredit od Svetske banke.”

Tanjug, 21. 10. 2009. godine

Pošto je Vlada Srbije obznanila da bi deo novca utrošila na obilaznicu oko Beograda, Rusi su počeli da koče pregovore o kreditu od 800 miliona dolara, pa je ministar Mrkonjić promenio priču. Istinomer ga zato smatra nedoslednim.