Realno je da do Vidovdana imamo 50 posto revakcinisanih građana Srbije

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja o broju vakcinisanih (K1/Uranak1, 20. maj 2021.)
29. 6. 2021.
Teme / Ocene: Neproverivo
“Realno je da do Vidovdana očekujemo da imamo 50 posto revakcinisanih punoletnih građana Republike Srbije”

Koliko je vakcinisano građana Srbije, a koliko njih je revakcinisano? Ovo pitanje postalo je novo „Šta je starije kokoška ili jaje?“, mada na to pitanje naučnici su otkrili odgovor. Iako bi rešenje rebusa imunizacije pored digitalizacije i E-uprave, trebalo da bude očigledno.

Nejasno je zbog čega se podatak o imunizaciji građana servira javnosti po potrebi, a novinarima ne odgovara na upite. Ali, jasno je da podataka o samoj vakcinaciji nema, a o transparentnosti (prim. nov. kao i o podacima o broju respiratora, njihovoj nabavci, pa i broju zaraženih virusom korona) i njihovoj usklađenosti Istinomer je već pisao u oceni izjave mnogih političkih funkcionera o dostizanju 50 odsto vakicnisanih građana i tome dao ocenu neproverivo.

Naime, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, krajem maja gostovao je na jutarnjem programu televizije K1 i tada rekao:

Treba nam još jača i brža imunizacija stanovništva. Iskreno da kažem, mi trenutno do 25 hiljada ljudi imunizujemo dnevno, vakcinišemo. Bolje bi bilo da je više, ali je realno da do Vidovdana očekujemo da imamo 50 posto revakcinisanih punoletnih građana Republike Srbije”.

Zatim je očekivanja ponovio:

Realno je da do Vidovdana dođemo do te cifre, međutim moramo nastaviti ovakvu i još ubrzaniju vakcinaciju”.

Mesec dana nakon ove izjave, 21. juna (prim. nov. datum koji je više puta spominjala i premijerka Ana Brnabić, inače godišnjica poslednjih parlamentarnih izbora), on je u jutarnjem dnevniku RTS-a izjavio da je Srbija trenutno na 49,9 posto vakcinisanih građana i da će u toku dana premašiti polovinu vakcinisanih punoletnih građana Republike Srbije za nekoliko stotina ili nekoliko hiljada.

„Očekujem danas 50 posto vakcinisanih punoletnih građana Republike Srbije, zato što trenutno imamo 49,9, treba nam šest hiljada. Mi ćemo danas premašiti 50 posto za nekoliko stotina ili nekoliko hiljada, što je veliki uspeh Republike Srbije”, saopštio je Đerlek.

U skladu sa svojom ranijom izjavom dodao:

„Očekujem da za ovih 10 dana do kraja juna možemo imati i 50 posto revakcinisanih što je ogroman uspeh naše zemlje“, rekao je Đerlek.

Ovu njegovu izjavu ispratila je izjava premijerke u kojoj se demantuje da Srbija dostiže 50 posto vakcinisanih ili revakcinisanih punoletnih građana. Pritom, i dalje nije poznato da li se strani državljani vakcinisani u Srbiji ubrajaju u brojeve koje slučajno čujemo na konferencijama ili pojednim gostovanjima.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 3. 4. 2021.

Podsetimo, precizniji podatak izneo je resorni ministar Zlatibor Lončar koji je dan nakon izjava Đerleka i premijerke izjavio:

„Još nismo dostigli 50 odsto, sada smo na 47,8 odsto kompletno vakcinisanih”.

Dok je dan posle njega, Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, izneo u jutarnjem programu RTS-a nove brojke o vakcinama i poslednje brojeve koje su poznati javnosti.

„Do jutros je u Srbiji dato čak 5 miliona i 200 hiljada vakcina, od toga je 2 miliona i 700 hiljada prvih doza i 2 miliona i 500 hiljada drugih doza. I ono što raduje je da smo sve bliži tom broju od 50 posto vakcinisanog punoletnog stanovništva Srbije“,

Novinari Istinomera ni posle nedelju dana nisu dobilii Đerlekovo objašnjenje izjave; naša pitanja ignorišu i Kancelarija za IT i elektronsku upravu, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, kao i Ministarstvo zdravlja.

S obzirom da ne postoje javno dostupni podaci, niti podaci koji se redovno ažuriraju, poput statističkih podataka o virusu Covid – 19, a naša pitanja institucije ignorišu, ovu izjavu Mirsada Đerleka da će do Vidovdana biti 50 posto revakcinisanih punoletnih građana Republike Srbije ocenjujemo sa – neproverivo

 

Naslovna fotografija: FoNet/Marija Đoković