Ratni zločin, a ne genocid

Dačić o donošenju rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije. (Novosti, 11. februar 2010. godine)
“Imajući u vidu sve posledice koje mogu da proisteknu iz toga, mislim da Srbija treba da osudi ratni zločin u Srebrenici. Kažem ratni zločin, zato što bi termin genocid podrazumevao da se radilo o državnom projektu. Ali, do sada se nije razgovaralo o tekstu rezolucije. Tek kada vidimo predlog deklaracije, videćemo na koji način je to definisano. Mi smo za osudu svih zločina počinjenih na tlu bivše Jugoslavije, i ne smatramo da su za to kolektivno odgovorni narodi, već pojedinci. To ne umanjuje zločin počinjen u Srebrenici.”

Nije zamenik premijera Ivica Dačić uvek imao ovako „mek“ stav o Srebrenici. Kada je u Skupštini Srbije 2005. godine na usvajanje podneta Deklaracija o genocidu u Srebrenici, koja nikada nije usvojena, predsednik SPS-a je rekao da Srbija nema nikakve veze sa tim zločinom:

SPS je od početka bio za osudu svih zločina počinjenih na teritoriji SFRJ, uključivši i Srebrenicu„. On je dodao i da taj zločin „nema nikakve veze sa Srbijom„, i da bi donošenje deklaracije samo o Srebrenici „značilo priznanje da je bilo ratnih zločina od strane Srbije, što bi bio dobar osnov za proglašenje Srbije za krivca, i za presudu o ratnoj šteti„. „Ovaj narod i ova država nemaju nikakve veze s tim zločinom„, naglasio je Dačić. (Glas javnosti, 15. 6. 2005. godine)

Sa presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu 2007. godine, Dačiću je laknulo. „Oni koji su vršili pojedinačne zločine treba da odgovaraju, a za to nije potreban sud u Hagu, već mogu da odgovaraju i pred domaćim sudovima. To (suđenje za pojedinačne zločine) treba da bude proces koji će obuhvatiti i sve bivše jugoslovenske republike„. Dačić je ocenio i da je presuda, „na neki način“ značajna i za samu Socijalističku partiju Srbije, jer su njeni predstavnici bili na vlasti na nivou SRJ i Srbije u vreme rata u BiH. (VOA 26. februar 2007. godine)

Drugom prilikom, a istim povodom, prokomentarisao je: „Zločin u Srebrenici nema nikakve veze sa državom Srbijom, sa građanima Srbije i smatramo da bi donošenje deklaracije koja bi obuhvatila priznanje da je tu došlo do masovnog zločina nad bošnjačkim narodom bila dobra osnova da BiH, a potom i Hrvatska, dobiju sporove protiv SCG u tužbama za naknadu štete zbog počinjenog genocida„.

Peščanik, 11. jul 2008. godine

Danas je Dačić spreman da ublaži svoj stav o Srebrenici. Više ne spominje da srpski narod nema veze sa događajima u Srebenici, ali i dalje zastupa stav da je prigodnije da se u tekstu rezolucije napiše „ratni zločin“ nego „genocid„. Zato Istinomer Dačiću za doslednost daje ocenu „nešto između“.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD