Radovi na Trgu republike 6,4 miliona evra

Goran Vesić o Trgu republike. (TV Studio B, 3. 1. 2020. godine)
15. 1. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
“Pošto smo mi ozbiljni ljudi, ja sam hteo da sačekam, da se završe radovi, da se sravni sve što treba da se sravni i onda na kraju da objavimo troškove. Radovi na Trgu republike definitivno koštaju 6,4 miliona evra. (…) Tokom radova je utvrđeno da je neophodno uraditi sanaciju i restauraciju onih kandelabara oko samog spomenika knezu Mihailu. To nije bio deo ugovora. To košta 4.546.000 dinara. (…) Kada se saberu tih četiri miliona i ovih 739, mi dobijamo – dakle, već smo uračunali to u te viškove radova – ukupno dobijamo 744.427.624 dinara. To je 24 miliona dinara manje nego što je bio potpisan osnovni ugovor.”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u toku novogodišnjih praznika, osim niza novih obećanja, javnosti je ponudio i svoju konačnu računicu radova na Trgu republike. Ona, sva je prilika – ne može biti konačna, s obzirom da tek predstoji još “popravki” oko spomenika knezu Mihailu. Pritom, još jedan javni poziv objavljen već 3. januara, pa 23. januar kao rok za kraj radova, ali sad kao “stvarno” – opet izmiče iz vidokruga. Izvesno je, biće probijen.

“Kompanija ‘Štrabag’ je potpisala sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda ugovor na 768.262.900 dinara. Utvrđeno je kada se uzmu svi viškovi i manjkovi radova, da je kompanija izvela radove za 739.880.727”, izneo je Vesić sveže podatke.

Istog dana na portalu javnih nabavki objavljen je poziv za izvođenje dodatnih, nepredviđenih radova na uređenju Trga republike. Skoro sedmicu kasnije produžen je i rok za odgovor. Naime, Komisija za javne nabavke je odgovorila na zahtev konzorcijuma za odlaganje, uzimajuću u obzir da su bili praznici i da nisu svi članovi konzorcijuma, kako su objasnili, iz Srbije. Pa tako, oni do 22. januara imaju priliku da daju svoju ponudu. Vesić je, pak, već sam izneo brojku o vrednosti tih radova.

*Početak uređenja Trga republike u toku 2016.

*Saobraćaj na Trgu republike neće biti zaustavljen nijednog časa

 

Viškovi, manjkovi i novi radovi

 

Čišćenje, ojačavanje i rekonstrukcija kandelabara oko spomenika knezu Mihailu su detaljno opisani u konkursnoj dokumentaciji. Ova faza, trebalo bi, da bude i “poslednja sezona” u seriji u kojoj glavnu rolu ima beogradski centralni trg. 

Ono što je interesantno, a Vesić zaboravlja da detaljno objasni, svakako je da u ove brojke koje predstavlja javnosti – nije uračunat PDV. Takođe, još jedna stvar koja se gubi u prezentaciji zamenika gradonačelnika jeste da je osnovni ugovor izmenjen. U septembru je usvojena odluka i povećani su troškovi za dodatnih tridesetak miliona dinara (bez PDV), zbog viška radova koji su – iskrsli.

Povezan sadržaj

Kako se navodi u dokumentaciji, prvenstveno, to se dogodilo zbog neusklađenosti projektno-tehničke dokumentacije sa stanjem na terenu. Ispostavilo se da je površina Stambol kapije veća nego što je to bilo u papirima, a i njen položaj nije odgovarao lokaciji u projektu.

 

Šta ćemo sa kusurom?

 

Obnova Trga republike trajala je zvanično od avgusta 2018. do avgusta 2019. godine. U septembru je, međutim, bila neophodna popravka, s obzirom na probleme koji se pojavili sa kockama u jednom delu Trga. Vesić je tada isticao da je tražio od “Štrabaga” da sprovede to o svom trošku. Proces rekonstrukcije pratila su sve vreme prepucavanja vlasti i opozicije, kao i spekulacije o stvarnoj vrednosti tog projekta. Dokumenta o ovom poslu su izašla u javnost tek u jesen 2019. godine. Ugovor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda sa “Štrabagom” objavljen je u novembru. 

Međutim, u vezi sa ovim poslom – i dalje postoje nedoumice. Jedna od njih je šta će se dogoditi sa razlikom u novcu koja postoji između stvarnih radova i vrednosti ugovora, kako i sam Vesić objašnjava. 

 

Rekonstrukcija Trga republike

 

“Problema nema”, osim što – ima

 

Vesićeva izjava, zato, ima više spornih tačaka.

Iznos koji on spominje ne može biti konačan dok se zaista ne podvuče crta i završe apsolutno svi radovi. Iako ističe da je čekao da se završe, kako bi izašao u javnost sa podacima – oni očigledno nisu gotovi. Nepoznato je i koliki će tačno troškovi biti za popravku kandelabara, s obzirom da još nije isteklo vreme za odgovor na javni poziv u ovom slučaju. 

Dalje, on govori o osnovnom ugovoru koji je potpisan na 768.262.900 dinara. I ovu cifru koristi za podvlačenje računa. Iz vida se gube dve stvari. Prvo, ovo je vrednost ugovora bez PDV-a. Sa PDV-om, osnovni ugovor vredi 921.915.481 dinara. Drugo, u septembru je izmenjen osnovni ugovor zbog neophodnih dodatnih radova. U toj odluci navedeni su viškovi i manjkovi radova i njihova vrednost. Ispostavlja se da je bilo neophodno da se ugovore dodatna finansijska sredstva. A taj iznos je bio 33.821.876 dinara, odnosno 40.586.251 dinara sa PDV-om, što je vrednost ugovora podiglo na više od 960 miliona dinara.

Zato, za izjavu da radovi vrede 6,4 miliona evra i da je Trg republike gotov, iako ne spominje vrednost PDV-a, niti je završen javni poziv za dodatne radove oko kandelabara, pa ni ne može da se zna konačna vrednost tih radova, Goran Vesić dobija ocenu – neistina.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo