Početak uređenja Trga republike u toku 2016.

Gradonačelnik Beograda o rekonstrukciji Trga republike. (Tanjug, 28. 3. 2016. godine)
„Ove godine nas očekuje i početak rekonstrukcije Trga republike, koji ćemo potpuno srediti.“
U toku prošlogodišnje predizborne kampanje Siniša Mali je najavio početak rekonstrukcije Trga republike u Beogradu. Tom prilikom gradonačelnik je poručio da će se nakon preuređenja, Beograđani, ali i svi turisti koji posete Beograd, konačno osećati kao da su na „centralnom trgu glavnog grada Srbije“.
*
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali (arhivska fotografija) / Foto: FoNet, Beoinfo

Na šta je tačno gradonačelnik mislio, nije potpuno jasno, zbog čega smo informacije o samom projektu i njegovoj realizaciji zatražili od nadležnih gradskih organa. U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za Istinomer su objasnili da je planirano da, nakon rekonstrukcije, Trg republike bude pretvoren u pešačku zonu.

„Projektnim rešenjima će se predvideti uklanjanje svog kolskog saobraćaja, osim javnog. Trg se proširuje na deo postojeće trase Kolarčeve ulice“, kažu u Direkciji.

Međutim, ni skoro godinu dana nakon obećanja gradonačelnika, sa sprovođenjem ovih najava se nije krenulo, a građevinskih mašina na Trgu republike još uvek nema. Istinomer je pitao zašto se sa radovima toliko kasni, ali precizan odgovor od gradske Direkcije za izgradnju nismo dobili. Jedino što nam je rečeno jeste da će se sa uređenjem Trga početi čim se završi sva potrebna tehnička dokumentacija.

„Tehnička dokumentacija Direkciji treba da bude predata od strane projektanta tokom leta ove godine, posle čega će uslediti raspisivanje tendera za izbor izvođača radova“, kažu za Istinomer iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju.

Iz ovog odgovora je jasno da radovi sigurno neće početi pre jeseni, i to samo ukoliko tehnička dokumentacija bude dostavljena na vreme i ukoliko svi tenderi za izvođače radova budu uspeli iz prvog puta.

 
S obzirom na to da je gradonačelnik Siniša Mali početak rekonstrukcije Trga republike najavio u toku prošle godine, a da radovi još uvek nisu ni krenuli, Istinomer obećanje Siniše Malog ocenjuje sa „ni započeto„.
Naslovna fotografija: FoNet, Aleksandar Levajković