Prvi srpski respirator početkom maja

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije o prvom domaćem respiratoru. (Fonet, 3. 4. 2020. godine)
„Sigurno za mesec dana će biti prvi srpski respirator, proizveden od strane ovih mladih klinaca, kako ih zovemo, IT stručnjaka.“

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović, izjavio je 3. aprila u Jutarnjem programu RTS-a da će prvi respirator u Srbiji biti proizveden kroz mesec dana. A napraviće ga, kako je naglasio, „naši mladi IT stručnjaci“.

 

Nekoliko dana ranije, krajem marta, najavljeno je da će najkasnije 30. aprila biti proizvedeno pet respiratora. 

„Prvi srpski respirator ćemo definitivno napraviti u rekordnom roku za ovakav tip uređaja. Cilj je da se završi u naredne četiri nedelje jer je to strateški važan uređaj koji će omogućiti da u Srbiji imamo ekspertizu da pravimo nešto ovog tipa i što će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji već i u svakom narednom scenariju ovog tipa“, rekao je menadžer programa u Fondu za inovacionu delatnost Vladimir Vojvodić za RTS 28. marta.

 

*Vučić i respiratori: Mnogo priče i nimalo podataka

*Svaki građanin Južne Koreje plaća test na korona virus

 

Na ovom projektu, rečeno je, rade izabrani na javnom konkursu Fonda za inovacionu delatnost.

Tim od 14 stručnjaka čini 12 istraživača iz Instituta “Mihajlo Pupin”, kao i molekularni biolog i mašinski inženjer iz preduzeća „SmartResearch“. 

„U okviru poziva Fonda za inovacionu delatnost dobili smo projekat da razvijamo respiratore u skladu sa uslovima u Srbiji. Dobili smo rok koji je stvarno težak, od 30 dana, ali mislimo da je to izvodljivo“, kazao je za TV Prva Marko Panić iz preduzeća „SmartResearch“.

Pitali smo ministra Popovića dokle se stiglo sa proizvodnjom prvog respiratora, a odgovor smo dobili od šefa kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Dušana Žarkovića. 

Kako je naveo, informacije koje su nam prosleđene, podaci su Fonda za inovacionu delatnost.

„Preduzeće ‘SmartResearch’ u saradnji sa Institutom ‘Mihajlo Pupin’ razvilo je pet funkcionalnih prototipskih uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom (popularno – respiratora), u skladu sa ciljevima koji su postavljeni u njihovoj prijavi za javni poziv za suzbijanje efekata izazvanih pandemijom virusa Covid-19″, navodi se u odgovoru za Istinomer.

U prijavnom obrascu ovog preduzeća piše sledeće:

'Plan je da se proizvod privede nameni čim bude u potpunosti bezbedan za pacijente. Prema ovom projektu, mi ćemo imati minimalan funkcionalan proizvod u roku od 30 dana od početka projekta. Dizajn proizvoda će biti prilagođen tehnologijama proizvodnje 3D štampom, CNC mašinama i laser sekačima. Stoga, ideja je da se napravi pet prototipova, a po njihovoj verifikaciji, proizvodni kapacitet 'SmartResearch' d.o.o. i IMP 'Automatika' je do 10 kompletnih uređaja dnevno. Uz skaliranje proizvodnje uz pomoć adekvatnih partnera iz namenske industrije, moguće je doći do proizvodnog kapaciteta do 100 uređaja dnevno.'

 

U odgovoru se dodaje da je „primarni cilj bio da se uređaj uspešno razvije u datom periodu i da se potvrde sve potrebne tehničke karakteristike za visoko sofisticirani medicinski uređaj ovog tipa, što je i završeno u skladu sa ugovorom o finansiranju između Fonda za inovacionu delatnost i preduzeća ‘SmartResearch'“. Kako se navodi, očekuje se da će razvijeni uređaji biti javno prezentovani tokom sledeće nedelje.

Kako je saopšteno, Institut „Mihajlo Pupin“ od početka maja poseduje pet prototipova respiratora, ali ne i konačan proizvod. A 2. maja je Vladimir Nešić iz ovog Instituta za Al Jazeeru izjavio da je novi rok za završetak prvog respiratora kraj maja.  

„Nadamo se da ćemo do kraja meseca uspešno završiti na zadatak“, rekao je Nešić.

Povezan sadržaj

Dakle, prvi domaći respirator nije proizveden za mesec dana, kako je najavio ministar Popović, ali budući da je, kako se ističe, u procesu izrade i da je napravljeno pet prototipova, njegovu izjavu, za sada, ocenjujemo sa – radi se na tome“. Istinomer će nastaviti da prati da li će (i kada) prvi respirator biti proizveden u Srbiji, a tada će i izjava ministra Nenada Popovića dobiti konačnu ocenu. 

Inače, Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje preduzeća koja rade na 12 projekata domaćih preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije virusa korona. 

Govoreći o javnom konkursu, Vojvodić je rekao da je javni poziv malim i srednjim preduzećima objavljen po uvođenju vanrednog stanja, i to na inicijativu kabineta premijerke Ane Brnabić. Poziv je, kako je napomenuo, bio otvoren do 24. marta, a pristiglo je oko 300 predloga. Podrška po pojedinačnom projektu iznosila je do šest miliona dinara, dodao je.

Naslovna forografija: FoNet/Ognjen Stevanović