Nenad Popović

Datum rodjenja: 30. 9. 1966.
Stranka: Srpska narodna partija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 9. 1966.
Stranka: Srpska narodna partija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1966. u Tuzli. 

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao i doktorirao na ekonomskim naukama u Moskvi, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu njegove stranke. Popović je 1992. godine, neposredno po zaršetku studija, dobio posao u Moskvi, u švajcarskoj kompaniji „Euromin“, gde se bavio trgovinom proizvoda obojene i crne metalurgije do 1994. godine. Te godine osniva sopstvenu kompaniju, koja će prerasti u ABS Holdings. U sastavu ABS Holdingsa je 10 fabrika proizvođača elektroenergetske opreme u Rusiji i šest u Srbiji. U svojoj akademskoj karijeri, dr Popović je u oblasti ekonomije objavio dve knjige i preko 40 naučnih radova, a od 2000. godine na Univerzitetu Lomonosov predaje osnove globalnih korporacija. 

 
Obavljao je funkciju potpredsednika Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju od 28. juna 2006. godine do 15.maja 2007. godine. Od 20. februara 2006. godine je na čelu Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije. Tokom 2006. godine postavljen je na funkciju potpredsednika Koordinacionog tela Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, a 7. septembra 2007. godine imenovan je za zamenika predsednika ovog vladinog tela. Bio je narodni poslanik u redovima Demokratske stranke Srbije u dva saziva (2008. i 2012), dok je od 2012. bio i potpredsednik Narodne skupštine.
 
Popović je, između ostalog, tokom 2003. i 2004. godine bio na položaju potpredsednika košarkaškog kluba Partizan, a od decembra 2006. do maja 2007. godine, obavljao je funkciju predsednika fudbalskog kluba Partizan. 
 
Posle parlamentarnih zbora 2014. godine, kada DSS nije prešao cenzus, podneo je ostavku na mesto potpredsednika, a ubrzo i napustio DSS. U decembru 2014. godine osniva Srpsku narodnu partiju, čiji je i predsednik.
 
Na parlamentarnim izborima 2016. godine, SNP je bio deo koalicije okupljene oko naprednjaka, iako je ova stranka protiv priključenja Srbije Evropskoj uniji.
 
Pred predsedničke izbore 2017. jedan od osnivača stranke i predsednički kandidat Milan Stamatović napustio je SNP, zbog podrške te stranke Vučićevoj kandidaturi.
 
U junu 2017. izabran je na mesto ministra bez portfelja u Vladi Ane Brnabić.
 
I u novoj Vladi Srbije, formiranoj u oktobru 2020, ostao je ministar bez portfelja, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj. Na toj funkciji ostao je do izbora nove Vlade u oktobru 2022. 
 
U novembru 2023. Stejt department i Ministarstvo finansija SAD objavili su odluku o uvođenju sankcija protiv više pojedinca sa Balkana, između ostalih i Popovića. 
 
Nekoliko dana kasnije Popović je otvorio kancelarije svoje stranke u Vladičinom Hanu i Novom Sadu. 

„Iz Novog Sada želim takođe da poručim da naša partijska organizacija kroz svakodnevno delovanje snažno podržava našu zajedničku listu ‘Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane’ i na republičkom i na pokrajinskom nivou’, rekao je Popović. On je istakao da nezavisna i slobodarska politika, politička stabilnost, ekonomski razvoj, nove investicije i radna mesta, tehnološki napredak i podrška najugroženijima jedino mogu biti nastavljeni pobedom njegove koalicije sa SNS-om.“ (Danas, 24. 11. 2023. godine)

U Vladi Srbije formiranoj u maju 2024. preuzeo je funkciju ministra bez portfelja.