Posao za 2000 stručnjaka do kraja 2014.

Tadašnji prvi potpredsednik Vlade o zapošljavanju u američkoj firmi NCR. (RTS, 17. 2. 2014. godine)
„Do kraja (2014) godine ovde (NCR) biće zaposleno 2.000 visokoškolovanih ljudi.“

Tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore 2014, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije, lider Srpske napredne stranke, istakao je da će do kraja te godine u američkoj kompaniji NCR “biti zaposleno 2.000 visokoškolovanih ljudi”. Inače, NCR je kompanija koja u svetu zapošljava više od 20.000 ljudi, a proizvode bankomate, fiskalne kase, bave se instalacijom i održavanjem tih proizvoda, a u Srbiji se nalazi deo kompanije koji služi kao korisnički servis za druge firme širom sveta.

“Srbija će biti dobro mesto za investitore, nećemo ih izbacivati, niti odbijati, već, naprotiv, privlačiti”, kazao je Aleksandar Vučić. RTS, 17. 2. 2014. godine

Da je Srbija “dobro mesto za investitore” kao argument može da posluži činjenica da zaposleni u Srbiji rade za jednu od najnižih prosečnih plata u Evropi, ali i da već deceniju unazad naša zemlja izdvaja prilično velike podsticaje za investitore.

Kao i veliki broj drugih stranih investitora i NCR je iskoristio podsticajne mere za zapošljavanje, sadržane u Uredbi o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija. U ovakvim slučajevima država se ugovorom obaveže da će na ime subvencija za svako radno mesto platiti od 4.000 do 10.000 evra. U prethodne tri  godine NCR je sa  državnim institucijama potpisala najmanje dva ugovora o subvencionisanju. Prvi  ugovor, do kojeg je došao Istinomer, potpisan je 2013. godine sa tadašnjim Ministarstvom privrede i finansija. U njemu se  navodi  da je kompanija “NCR d.o.o” obavezna da u naredne tri godine uloži oko 2,4 miliona evra i zaposli 300 radnika, a da je država Srbija dužna da investitoru plati 5.000 evra po radnom mestu, što je u ukupnom iznosu 1,5 milliona evra.

Drugi ugovor o subvencionisanju potpisan je u martu ove godine. Naime, u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći razmatrao se novi ugovor o subvencionisanju ove američke kompanije, a navodi se da će investitor “NCR d.o.o” dobiti četiri miliona evra, uz obavezu da do 31. decembra ove godine zaposli novih 800 radnika.

*
Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći / Izvor: Print screen

Dakle, do sada je ta kompanija u dva navrata dobila oko 6,5 miliona evra za otvaranje 1.100 radnih mesta. U finansijskom izveštaju za 2014, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, navodi se da je NCR 31. decembra 2014. godine, do roka koji je dao Aleksandar Vučić za zapošljavanje čak 2.000 ljudi, imao ukupno 751 radnika.

Ministar privrede Željko Sertić prilikom potpisivanja drugog ugovora o subvencionisanju NCR nije govorio o 2.000 novozaposlenih.

“Imaćemo kompaniju sa više od 1.600 zaposlenih, koja pruža različite usluge na globalnom nivou. Uz ovu investiciju, Beograd će postati neka vrsta razvojnog centra te firme”. N1, 31. 3. 2015. godine

Budući da kompanija NCR nije imala ni ugovornu obavezu da do kraja 2014. godine zaposli čak 2.000 radnika, od premijera Vučića pokušali smo da saznamo na osnovu čega je tvrdio da će ta firma zaposliti toliki broj ljudi. Međutim, na naša pitanja iz kabineta predsednika Vlade Srbije nismo dobili odgovor. I od kompanije NCR smo zatražili tumačenje obećanja tadašnjeg potpredsednika Vlade, kao i tačne podatke o dobijenim subvencijama, međutim nije nam odgovoreno.

Zato izjavu premijera Srbije ocenjujujemo kao neispunjeno obećanje

{Ažurirano 13. juna 2016. godine} U maju 2016. godine dakle dve godine nakon premijerove najave, ova kompanija je zapošljavala 1.500 ljudi. (Blic, 23. maj 2016. godine

Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva privrede, u protekloj deceniji je za 273 ugovora o ulaganju, država dodelila 302 miliona evra subvencija. Brojni ekonomski stručnjaci i privrednici imali su dosta zamerki na politiku subvencionisanja koja se u našoj zemlji sprovodi više od 10 godina.

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je uzimanje poreskog novca i njegovo davanje strancima za podsticaje “bacanje para”, jer posao nije dobilo mnogo ljudi, a pokazalo se u prethodnom periodu da je bilo čestih zloupotreba.

“Ovo je način na koji siromašne poreske platiše iz Srbije pomažu bogate vlasnike svetskih kompanija”, zaključuje Prokopijević.

Zvaničnici obećavaju da će se ova situacija promeniti usvajanjem Zakona o ulaganjima kojim će se regulisati davanje subvencija investitorima. Kako je nedavno rekao pomoćnik ministra privrede Dušan Purić, novim zakonom uvešće se više kontrole.

“Očekujemo prvo da nema više zloupotreba, da postoje jasna pravila kako se dobijaju pare iz budžeta, kako se troše, kontrolišu, gde će svaki investitor znati čime može da raspolaže”, rekao je Pirić. RTS, 19. 9. 2015. godine

Da država ipak ne planira da pravi velike promene u ovoj oblasti potvrđuje i nedavni okvirni ugovor sa kineskom kompanijom “Meita”. Kako je Istinomer nedavno pisao, za jedno novootvoreno radno mesto u ovoj kompaniji država će dati čak 27.000 evra.