Podnosim ostavku ako ne osvojimo više glasova nego 2016.

Lider SPS o očekivanjima od predstojećih izbora. (TV Prva, 13. 6. 2020. godine)
„Ja ako ne ostvarim onoliko glasova koliko sam imao na prošlim izborima, ja podnosim ostavku. Ako nemam više glasova nego na prošlim parlamentarnim izborima. To je bilo deset zarez devedeset i nešto posto. Ja podnosim ostavku. Na mesto predsednika SPS-a.“

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je 13. juna, nedelju dana pred parlamentarne izbore, da će podneti ostavku na najvišu funkciju u stranci ukoliko njegova koalicija ne osvoji više glasova nego na izborima 2016. godine. 

TV Prva, 13. 6. 2020. godine
“Ja ako ne ostvarim onoliko glasova koliko sam imao na prošlim izborima ja podnosim ostavku. Ako nemam više glasova nego na prošlim parlamentarnim izborima. To je bilo deset zarez devedeset i nešto posto. Ja podnosim ostavku. Na mesto predsednika SPS–a. To naravno znači da SPS menja svoju političku orijentaciju, jer taj ko dođe posle mene sigurno neće nastaviti taj put, jer on će morati da radi sve suprotno od mene. Sigurno neće nastaviti koaliciju sa SNS. E, ako je to interes političke stabilnosti Srbije, da Dačić ode sa političke scene, nema nikakvih problema.”

Inače, na parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine koalicija „Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma“ osvojila je 413,770 glasova (10,95 odsto), odnosno 29 mandata. 

Ipak, u izbornoj noći 21. juna 2020. godine, bilo je jasno da ova koalicija nije uspela da osvoji glasova kao 2016, a kamoli više. U tom trenutku nije se znao tačan broj, ali Dačić je procenjivao da je u pitanju „između 350 i 370 hiljada“. Istakao je da je to više mandata nego prošli put, pa nema razloga za ostavku. Na pitanje novinara da li će otići sa mesta predsednika SPS, kazao je da je on kada je to obećao zapravo „govorio o procentima i poslaničkim mandatima“.

Al jazeera, 21. 6. 2020. godine
'Što se tiče rezultata, naš rezultat je bio da ne padnemo ispod rezultata… i da ne osvojimo… da se ne pokaže da narod je negativno ocenio naš rad. Naprotiv, narod je pozitivno ocenio ono što smo uradili i ono što se broji, računa na kraju, jeste broj poslaničkih mesta. I zato i kažem da smo osvojili više nego što smo imali prošli put. Pošto vidite da je izborna komisija na ne znam koliko, ali mi ćemo osvojiti negde između 350 do 370 hiljada glasova.
Dakle, manje nego prošli put? Znači manje nego 2016, a rekli ste ako bude manje da odlazite sa…
Govorio sam o procentima i o poslaničkim mandatima. Vi znate da je bojkot… da je smanjena izlaznost uticala, naravno i na apsolutni broj. Kod SNS to nije uticalo zato što su imali i veći procenat.
Znači, ostajte predsednik SPS?
Ja ako se povučem posle boljeg rezultata na izborima, posle više od 11 odsto i posle više od 30 poslaničkih mesta, pa šta bi ovi drugi trebalo da urade? Da izvrše harakiri?'

Republička izborna komisija saopštila je 26. juna da je, na osnovu 97,23 odsto obrađenih rezultata, lista „Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma“ osvojila 327.130 glasova (10,35 odsto) i 32 mandata. A posle ponovljenih izbora na 234 izborna mesta, RIK je 5. jula saopštio i konačne rezultate izbora, po kojima je lista „Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma“ osvojila 334.333 glasa (10,38 odsto) i 32 mandata.

Iako tvrdi da je, kada je obećao podnošenje ostavke, mislio na veći broj „procenata i poslaničkih mandata“, Dačić je 13. juna jasno kazao da će to učiniti ukoliko njegova stranka ne osvoji već broj glasova na izborima. Budući da je ovog puta koalicija SPS-JS osvojila 79,437 glasova manje nego na parlamentarnim izborima 2016. godine, što je i u procentima nešto manje nego pre četiri godine, a da on nakon izbora nema nameru da se povuče sa čela SPS, obećanje Ivice Dačića ocenjujemo kao – neispunjeno

Foto: FoNet/Ognjen Stevanović