Petlja Batajnica gotova do kraja 2019.

Ministarka građevinarstva o petlji Batajnica. (Tanjug, 14. 2. 2018. godine)
„Petlja Batajnica, koja je deo obilaznice oko Beograda, biće potpuno završena do kraja 2019. godine i građani Batajnice će dobiti vezu sa auto-putem i starim novosadskim putem.“

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je u februaru 2018. da će petlja Batajnica, koja je deo obilaznice oko Beograda, biti potpuno završena do kraja 2019. godine.

Tanjug, 14. 2. 2018. godine
'Imamo dovoljno novca da završimo ne samo projektno-tehničku dokumentaciju, koja će biti gotova do sredine leta, već i da završimo petlju', rekla je Mihajlović novinarima tokom obilaska batajničke petlje, sa predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem, direktorima Koridora Srbije i Puteva Srbije Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom.

Kazala je da je 2017. postignut dogovor o završetku petlje i da je to uneto u planove „Puteva Srbije“ za 2018. godinu, kao i da su kod „Koridora Srbije“ napravljene uštede iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Dodala je da će „Putevi Srbije“ raspisati javni poziv za izradu dokumentacije, koja košta oko 10 miliona dinara, nakon čega će „Koridori Srbije“, kao investitor, objaviti poziv za izbor izvođača radova.

Tanjug, 14. 2. 2018. godine
'Očekujemo da bi do kraja godine, verovatno do novembra, mogli da imamo izabranog izvođača i onda do kraja sledeće (2019) godine da imamo završen izlazak za naselje Batajnica, ka i iz - Beograda, Novog Sada i Zemun Polja, na auto-put. To nije važno samo zbog građana Batajnice već zato što imamo puno zaintresovaniih za industrijsku i privrednu zonu', naglasila je Mihajlović.
Ukazala je da je bilo kašnjenja od nekoliko meseci zbog problema koje su Putevi Srbije imali sa eksproprijacijom, koja nije bila jednostavna u jednom delu.
Međutim, do danas ovaj projekat nije završen, a iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nismo dobili odgovor na pitanje kada će se to desiti. Inače, krajem juna ove godine u prostorijama mesne zajednice Batajnica održana je javna konsultacija i predstavljen Plan upravljanja zaštitom životne sredine i socijalnim pitanjima za izvođenje radova na završetku izgradnje petlje Batajnica, na auto-putu E-75, obilaznica Beograda.
Zemun.rs, 28. 6. 2019. godine
Zainteresovanoj javnosti, prvenstveno građanima Batajnice Marina Komad, inženjer građevinarstva prezentovala je Plan, upoznala ih sa detaljima izvođenja radova na završetku izgradnje ovog važnog infrastrukturnog objekta. (...) Predmet izrade Plana upravljanja životnom sredinom i socijalnim pitanjima je kompleks petlje Batajnica: deo Batajničkog bulevara od rampi R2 i R4 do raskrsnice veznog puta sa Ul. Kralja Mihaila Zetskog i lokalnim putem 3, saobraćajnica prvog reda od raskrsnice sa Batajničkim bulevarom do raskrsnice sa pristupom za intermodalni terminal, uključujući završetak započetog mosta preko pruge i paralelnog mosta „blizanca“, lokalni put 1 i lokalni put 3. Na ovaj način će biti završena izgradnja pomenutih saobraćajnica, koje će omogućavati direktnu vezu naselja Batajnica i intermodalnog terminala na autoputu E-75.

U septembru je predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić upravo sa ministarkom Mihajlović prisustvovao početku radova na izgradnji i modernizaciji Tehničko-putničke stanice „Zemun” i tom prilikom kazao da se očekuje da petlja Batajnica bude završena 2020. godine.

Beoinfo, 9. 9. 2019. godine
Pored toga, u Zemunu gradimo i pristan za međunarodne brodove, a naredne godine, kako smo i obećali, građani Batajnice dobiće petlju i priključenje na obilaznicu oko Beograda – rekao je Matić, a prenosi informativna služba ove opštine.
Budući da petlja Batajnica neće biti završena do kraja ove godine, obećanje ministarke Mihajlović ocenjujemo kao – neispunjeno

Naslovna fotografija: Fonet, MGSI