Parlament gazi evropskim koracima

Šefica poslaničke grupe ZES o Izveštaju EK o napretku Srbije za 2010. godinu. (Blic, 14. 11. 2010. godine)
„Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama dokazuje ogroman napredak parlamenta i to da je skupština institucija koja je dorasla evropskom zadatku.“

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u približavanju EU za 2010. godinu ne pominje se nikakav „ogromni napredak“, već se navodi da su usvajanjem Zakona o Skupštini Srbije, kao i Poslovnika „učinjeni novi koraci na poboljšanju rada Skupštine“(izveštaj Evropske komisije, oktobar 2010. godine)

Izveštaj, sa druge strane, sadrži niz primedbi na račun parlamenta.

Budući da se u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2010. godinu kritikuju osnovni zadaci parlamenta – procedura donošenja zakona, rad odbora, uvredljiv govor, kao i kontrola stranaka nad mandatima poslanika – teško da se može govoriti o napretku.

Osim zamerki koje su stigle iz EU zabrinjavaju i najnovije primedbe Venecijanske komisije Saveta Evrope o tome da vladajuće stranke u Srbiji pokušavaju da izvrdaju obavezu ukidanja blanko ostavki poslanika što je obaveza za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

„Evropski eksperti oštro su kritikovali nove srpske predloge ocenivši da su u suprotnosti sa ‘preporukama OEBS-a, međunarodne konvencije o ljudskim i političkim pravima’, pa i mišljenjem Ustavnog suda Srbije…Najvažnije promene koje su unete predstavljaju suštinsko izvrgavanje ruglu zahteva Evropske komisije da se ukinu blanko ostavke, kao i zahteva da se poslanici u Skupštinu Srbije biraju po redosledu sa izborne liste, a ne po izboru partijskih lidera.“

Blic, 5. 4. 2011. godine

Sve to demantuje tvrdnju da je Skupština zaista „dorasla evropskom zadatku“. Ipak, kako izvesni napredak postoji, Istinomer izjavu šefice poslaničke grupe ZES ocenjuje kao „skoro neistinu“.