Odluku o prekidu izbornih radnji doneli predsednik i učesnici izbora

Premijerka Srbije o donošenju odluke o izborima. (TV Prva, 3. 5. 2020. godine)
„Građani Srbije su mogli da vide da je i pre odluke o zaustavljanju izbornih radnji predsednik Vučić pozvao sve lidere političkih stranaka i grupacija koje su rekle da će učestvovati ili izrazili želju da učestvuju na redovnim parlamentarnim izborima, pozvao na konsultacije, i ja sam bila prisutna tim konsultacijama, biću prisutna i na sastanku sutra, gde se širokim konsenzusom donela odluka da se prekinu izborne radnje i to su svi oni podržali.”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “pre odluke o zaustavljanju izbornih radnji” u martu, pozvao na konsultacije sve lidere političkih stranaka i grupacija koje su najavile da će učestvovati na parlamentarnim izborima i da se tada “širokim konsenzusom donela odluka da se prekinu izborne radnje”.

TV Prva, 3. 5. 2020. godine
“I tada je predsednik Vučić rekao da će, pre nego što se donese odluka o nastavljanju izbornih radnji, da će imati sastanak svakako još jednom i ovim ispunjava svoje obećanje. Dakle, mislim da je ovo jedno od najlepših, najboljih demokratskih praksi i primera kako to može da se radi u uređenim društvima i kako može da se radi kada imate fer i demokratske izbore', kazala je Brnabić.

 

Međutim, redosled događaja bio je drugačiji. Najpre je, zbog pandemije virusa korona, 15. marta proglašeno vanredno stanje.

RTS, 15. 3. 2020. godine
'Pošto Narodna skupština nije u stanju da se sastane, ja, kao predsednik države, predsednica Vlade i predsednica Skupštine doneli smo odluku o uvođenju vanrednog stanja', rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Sutradan, 16. marta, Republička izborna komisija donela je rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike i odbornike raspisanih za 26. april. Obrazlažući razloge za donošenje ove odluke predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević naveo je uvođenje vanrednog stanja.

Insajder, 16. 3. 2020. godine
„Uredba Vlade Srbije je stupila na snagu objavljivanjem u ‘Službenom glasniku’, danas 16. marta. Članom pet te uredbe propisano je da se njenim stupanjem na snagu prekidaju sve izborne radnje u sprovođenje izbora za narodne poslanike i odbornike“, naveo je Dimitrijević i dodao da će sve izborne radnje biti nastavljene nakon ukidanja vanrednog stanja.

A dan kasnije, 17. marta, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić sastao se u Palati Srbija sa predstavnicima lista koji su najavili učešće na izborima, a tema sastanka bilo je pomeranje izbora. Nakon sastanka Vučić je izjavio da će datum predstojećih izbora u Srbiji biti naknadno objavljen, jer „izbori ne postoje dok se borimo sa korona virusom“ i da je to bila jednoglasna odluka.

Insajder, 17. 3. 2020. godine
„Izborni proces se prekida, ne teku nikakve izborne radnje, što je i dogovoreno sa svim strankama koje su bile zainteresovane da učestvuju na izborima', naglasio je Vučić.

Dakle, rešenje o prekidu svih izbornih radnji donela je Republička izborna komisija 16. marta, a tek sutradan se predsednik Srbije sastao sa predstavnicima lista koje su najavile učešće na izborima. Prema tome, tvrdnja predsednice Vlade Srbije da su „građani Srbije mogli da vide da je i pre odluke o zaustavljanju izbornih radnji predsednik Vučić pozvao sve lidere političkih stranaka” i da se tada “širokim konsenzusom donela odluka da se prekinu izborne radnje”, ne odgovara činjenicama. Zato njenu izjavu ocenjujemo kao – neistinu.  

Foto: FoNet/Kabinet premijera/Slobodan Miljević