Objavljivaćemo broj zaraženih u beogradskim opštinama

Zamenik gradonačelnika Beograda o podacima o broju zaraženih virusom korona. (B92, 29. 3. 2020. godine)
„Od sutra (30. marta) će Grad Beograd objavljivati i broj zaraženih od korona virusa po beogradskim opštinama koje objavi ‘Batut’, jer se Beograd dosad posmatrao kao celina.“

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je 29. marta da će “od sutra”, 30. marta, Grad Beograd objavljivati podatke Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” o broju zaraženih od korona virusa po beogradskim opštinama, jer se Beograd “dosad posmatrao kao celina”.

Međutim, do danas tih podataka nema na sajtu covid19.data.gov.rs. ali ni sajtu Instituta „Batut“. Na sajtu Covid19 objavljeni su podaci o broju obolelih po  gradovima i opštinama u Srbiji (njih 178) do 7. aprila, ali ne i za 17 beogradskih opština. Informacije o broju zaraženih u Beogradu objavljene su zbirno za ceo Grad. 

 

*Svaki građanin Južne Koreje plaća test na korona virus

*Prvi put odnos 40 odsto između ukupnog broja testiranih i broja zaraženih

 

Budući da su od izjave zamenika gradonačelnika Beograda prošle skoro dve nedelje, njegovo obećanje ocenjujemo kao – neispunjeno.

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo