Nismo imali politiku „I EU i Kosovo“

Lider SPO o politici „I Kosovo i EU“. (B92, 9. 2. 2012. godine)
„Koalicija se zvala ‘Za evropsku Srbiju – Boris Tadić’. Nigde nije bilo u predizbornom programu te koalicije ‘I Evropa i Kosovo’. To je naknadna inovacija naše spoljne politike.“

Lider SPO tvrdi da tokom kampanje za parlamentarne izbore 2008. godine predizborna platforma koalicije “Za evropsku Srbiju – Boris Tadić”, čiji je član bila i njegova stranka, nije bila “I Kosovo i EU“.

“-Na kraju je to postala politika države.
Na tome je koalicija dobila izbore.
-Ne. Ja sam u toj izbornoj kampanji govorio – “Evropska unija i evropski standardi”.
Kosovo niste pominjali?
-I evropske garancije za prava srpskog naroda i njegove religijske baštine na Kosovu i Metohiji.”
B92, 9. 2. 2012. godine

Međutim, tokom kampanje lider koalicije Boris Tadić, gotovo svi funkcioneri, pa i sam Drašković nedvosmisleno su tvrdili da zalaganje Srbije za Evropsku uniju, ne znači odricanje od Kosova – naprotiv. Boris Tadić je na početku kampanje u intervjuu Danasu otklonio svaku dilemu.

„Da li će i koliko DS insistirati i na Kosovu kao ključnoj tački u predstojećoj kampanji?
– To su dva dela jednog celog. I Kosovo i EU, i neodvojivi su. Vrlo jednostavno. Ne može se insistirati na Kosovu ili insistirati na Evropi. Ne može jedno bez drugog.”
Danas, 15. 3. 2008. godine

Na završnoj izbornoj konvenciji liste “Za evropsku Srbiju” na beogradskom Trgu republike, na kojoj je govorio i Vuk Drašković, Boris Tadić je kazao:

“Naša koalicija će odrediti za premijera čoveka koji će braniti Kosovo zajedno sa mnom i braniti evropski put Srbije. Tadić je ukazao da nikada neće odustati od borbe za Kosovo mirnim putem, niti od evropske budućnosti Srbije.”
Večernje novosti, 8. 5. 2008. godine

I Vuk Draškoviću kampanji, u više navrata, tvrdio je da su Kosovo i EU dva nerazdvojna procesa.

“Može li Srbija da istraje u borbi za Kosovo, a istovremeno da ostane na evropskom putu?
– To jedno bez drugog ne može. Kosovski poraz mora da se preokrene u pobedu. Ta pobeda moguća je samo ako je Srbija jaka – ekonomski, demokratski, po broju saveznika u svetu, po lepoti života u njoj. A takva Srbija moguća je samo u EU. Srbija van EU, slaba i obogaljena, neće moći ni da se bori za Srbe na Kosovu ni za sebe.”
Večernje novosti, 29. 4. 2008. godine

Drašković je isticao da EU garantuje Srbiji teritorijalanu celovitost.

“Ali, i premijer Koštunica tvrdi da Srbija može u EU, ali samo celovita sa Kosovom?
– EU to i nudi Srbiji. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji nam EU nudi, priznaje Rezoluciju 1244 SB UN. Ta parola o celovitosti Srbije, preuzeta iz skupštinske rezolucije koju su napisali radikali i zbog koje je pala Vlada, odlučujuće je opredelila SPO da ide u koaliciju “Za evropsku Srbiju”. U pitanju je, ne bacanje prašine, nego stena u oči naroda, sa uverenjem da će kosovske emocije da oslepe Srbe.”
Večernje novosti, 7. 4. 2008. godine

Lider SPO je izjavljivao da samo Srbija u EU ima šanse da se vrati na Kosovo.

“Kosovski čvor neće biti rešen za mesec-dva, godinu ili dve. Jedno je sigurno, da samo jaka ekonomski, demokratski, po broju saveznika, jaka vojnički – Srbija može odlučujuće uticati na to da se vrati na svoje Kosovo. Srbija izvan Evropske unije neće imati nikakve šanse da povrati Kosovo, ni da održi sebe samu.”
Večernje novosti, 7. 4. 2008. godine

Zato izjavu predsednika SPO ocenjujemo kao neistinu.