Nikada nisam govorio o Srbiji kao lideru u regionu

Predsednik SDS o Srbiji kao lideru u regionu. (TV Happy, 5. 10. 2015. godine)
„Ja nikada nisam rekao da Srbija treba da bude lider, čak ni u regionu, jer mi je i to smešno. To mi je infantilno. Ja nikada u životu to nisam rekao. Ja sam rekao da niko nema potencijal da bude lider u regionu, nego sam hteo da napravim ambijent u regionu gde podržavamo jedni druge i zato sam vodio politiku pomirenja.“
Predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije i bivši predsednik Srbije tvrdi da nikada nije govorio o Srbiji kao lideru u regionu i ističe da su mu takve priče danas „smešne”.
Međutim, da Boris Tadić nije bio takvog mišljenja za vreme svog predsedničkog mandata, pokazuje više izjava iz tog perioda, kada je govorio o Srbiji kao lideru u svim segmentima društvenog života – od borbe protiv organizovanog kriminala do ekonomije.

Večernje novosti, 6. 9. 2009. godine
Srbija je nesumnjivo nezaobilazni činilac stabilnosti i prosperiteta čitavog zapadnog Balkana i biće lider u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, i za ekonomski razvoj.

Na predizbornoj konvenciji koju je Demokratska stranka u aprilu 2008. godine organizovala u Novom Sadu, tadašnji lider demokrata obećao je da će Srbija uz DS proći put od izolovane zemlje do lidera u regionu.

Predizborna konvencija DS-a u Novom Sadu, 4. 9. 2008. godine
Srbiju posle ovih izbora niko nikada više neće moći da vrati u izolaciju, nego će postati lider u regionu, jer ona pripada Evropi i deo je evropskog identiteta. Potrebno je samo da pređemo zid formalnog priznanja članstva u EU i da krenemo putem ka boljem životu, stvaranju šansi za bolji život svakog čoveka.

Za Borisa Tadića tada je put ka boljem životu podrazumevao ostanak Srbije na putu ka EU i liderstvu u ovom delu Evrope.

Dnevnik, 5. 10. 2009. godine
Čak i u vremenima neizvesnosti izazvane finansijskom krizom želim da svi znaju: Srbija ostaje na svom evropskom kursu. Mi ćemo i dalje biti posvećeni ostvarivanju ciljeva koje smo sebi zacrtali. Bićemo i dalje lider, u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu u ovom, našem, delu Evrope.

Na pitanje Istinomera na osnovu čega tvrdi da nikada nije govorio o Srbiji kao lideru u regionu, iz kabineta Borisa Tadića poručuju da su izjave sadašnjeg predsednika Socijaldemokratske stranke “izvučene iz konteksta, a odnose se na određene trenutke i određene oblasti”.

„On je i tada, kao i sada, pod ‘niko ne može biti lider u regionu’ mislio na dugoročno, sveukupno, liderstvo u svim oblastima društvene realnosti. To ne isključuje činjenicu da će uvek u pojedinačnim oblastima neka zemlja biti na prvom mestu i to je logično i prirodno”, ističe u svom odgovoru Istinomeru Marina Komad, savetnica predsednika SDS.

Ona je naglasila da je “Boris Tadić uvek govorio da niko nema potencijal da bude lider u regionu” i sugerisala da bismo kao primer mogli da navedemo izjavu: “Ma kakvi lideri regije?! I Hrvatska i Srbija su kao Potemkinova sela: ekonomije su nam katastrofa”, koja je naslov intervjua koji je Tadić, u septembru prošle godine, dao za hrvatski nedeljnik “Globus”.
Međutim, broj izjava u kojima Tadić govori o Srbiji kao lideru u regionu nedvosmisleno pokazuje da je on to činio više puta tokom svog predsedničkog mandata, tako da tvrdnja savetnice predsedanik SDS da su izjave “izvučene iz konteksta” ne može da bude uvažena. Takođe, njeno objašnjenje da je Tadić “tada, kao i sada pod ‘niko ne može biti lider u regionu’ mislio na dugoročno, sveukupno, liderstvo u svim oblastima društvene realnosti”, može da se odnosi na izjave koje Tadić daje u poslednje vreme, poput intervjua “Globusu” iz 2014, ali ne osporava da je on o Srbiji kao lideru u regionu govorio u prošlosti. 
Budući da je u više navrata kao predsednik Srbije našu zemlju označio liderom u regionu, a da sada tvrdi da to nikada nije govorio, izjavu Borisa Tadića ocenjujemo kao neistinu.