Nema novih investicija

Potpredsednik SDS o rezultatima Vučićeve vlade (N1, 14. 3. 2016. godine)
“Nema novih investicija, nema zapošljavanja novih ljudi.”
Potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić nije zadovoljan rezultatima Vučićeve vlade na polju ekonomije. Međutim, on je u svojoj izjavi otišao predaleko, ocenjujući da u prethodne četiri godine nije bilo investicija i novih zapošljavanja.  Budući da ih je evidentno bilo, Đurišić dobija ocenu neistina. U izjavi za Istinomer, Đurišić objašnjava da se nije precizno izrazio, te da u izjavi nedostaje reč “dovoljno”.

“Naravno da sam poredio investicije sa prethodnim periodom. Prošle godine su strane direktne investicije bile 1,7 milijardi evra što nije dovoljno, a 2011. su bile 3,3 milijarde evra”, kazao je on.

I ovo jeste tačno, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Iako resorno ministarstvo privrede ne objavljuje sve ugovore i ne želi Istinomeru da dostavi potpunu evidenciju investicija u Srbiji za 2015. i 2014. godinu, evidentno je da je tih investicija bilo. Baš kao što je bilo i novih investitora i ulaganja, a ne samo onih za koje je ugovore potpisala ili pripremila teren Vlada predvođena Demokratskom strankom, dok je njom rukovodio predsednik SDS-a Boris Tadić. Sa druge strane, Istinomer je u brojnim tekstovima ukazivao da investitori dolaze zbog izdašnih subvencija, a najsvežiji primer je buduća investicija kineske kompanije MeiTa u Obrenovcu čije će radnike – njih 770 koji treba da dobiju posao do 2021. godine – građani Srbije finansirati sa najmanje 21 milion evra!?
Takođe, redovno podsećamo  građane da više konkretnih najava o novim investicijama koje su dali premijer Vučić i njegovi ministri, nisu ni započete, a kamoli realizovane. Tako recimo još nismo videli obećanih pola miliona svinja nemačkog Tenisa najavljenih za januar ove godine, niti izlazak temelja kula Beograda na vodi, na površinu.
Istinomer se zalaže za odgovornost političara za izgovorenu reč. Uvek i svuda, a posebno u predizbornoj kampanji. Marko Đurišić, kao istaknuti predstavnik opozicije, a do juče i narodni poslanik, dužan je da preciznije iznosi činjenice o stanju nacionalne ekonomije. Predizborna kampanja ne može biti izgovor za paušalne ocene i neargumentovane kritike političkih protivnika.