Ne postoji dokument Sektora unutrašnje kontrole MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova o dokumentima koji se odnose na incident tokom "Parade ponosa". (Tanjug, 22. 1. 2015. godine)
"Ne postoji dokument koji je potpisao jedini organ u MUP koji je nadležan za sprovođenje zakonitosti, to znaju svi koji su pravnici čak i oni koji nisu, a to je Sektor unutrašnje kontrole."

Zaštitnik građana Saša Janković je 14. januara saopštio da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije. Oni su se tokom Parade ponosa u Beogradu, 28. septembra prošle godine, sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda. Janković je najavio da će objaviti sva dokumenta koja poseduje o tome.

https://www.youtube.com/watch?v=evy62g7Q7k8

Prebijanje Andreja Vučića, snimak TV N1

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovorio je da za sprovođenje zakonitosti u MUP nadležan Sektor unutrašnje kontrole, ističući da ne postoji dokument Sektora o tom događaju.

„Stefanović je u izjavi novinarima ponovio da ono što je u vezi tog incidenta izašlo iz MUP“ i što ima zvaničan karakter mogu biti samo dokumenta koja su potpisali osumnjičeni pripadnici Žandarmerije“. Prema njegovim rečima, radi se ili o njihovim službenim izjavama ili se radi o dokumentima koji se zovu izveštaj o upotrebi sredstva prinude koje su potpisali ti isti žandarmi.“
RTV, 22. 1. 2015. godine

Zaštitnik građana  je  22. januara objavio dokumenta (Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka 1, Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka 2Izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a) na osnovu kojih je podneo krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije.

Budući da postoji dokument Sektora unutrašnje kontrole, a da je ministar Stefanović tvrdio suprotno, njegovu izjavu ocenjujemo kao neistinu.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa