Na RTS sam u Tadićevo vreme mogao samo u vremensku prognozu

Predsednik SPS o medijskim slobodama. (RTS, 14. 7. 2021. godine)
“Pa i ja sam na RTS mogao da dođem, otprilike, u vremensku prognozu u vreme njegove (Tadićeve) vlasti.”

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a sa predsednikom Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem, izneo tvrdnju da je on za vreme dok je Tadić bio na vlasti, na RTS “mogao da dođe otprilike u vremensku prognozu”.

RTS, 14. 7. 2021. godine
“Gledajući Borisa Tadića, gospodina Tadića, čini mi se kao da nikad nije bio na vlasti. Kao da nije taj čovek koji je rukovodio ovom zemljom, pa uključujući i RTS. Pa i ja sam na RTS mogao da dođem otprilike u vremensku prognozu u vreme njegove (Tadićeve) vlasti.”
Međutim, Dačić se u periodu dok je Tadić bio predsednik Srbije, a njegova Demokratska stranka bila na vlasti (2008-2012), nalazio na funkciji potpredsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova. Za to vreme Dačić je u programima Radio-televizije Srbije bio zastupljen u brojnim prilozima informativnih emisija, a neretko je i gostovao u njima. Budući da je prošlo devet i više godina od perioda na koji se poziva Dačić, nije jednostavno proveriti njegovu tvrdnju. Jedan od (retkih) izvora je “Jutjub”, na kome se još mogu pronaći neke od emisija (ili njihovi delovi) iz tog vremena, kao i sajt RTS-a. Kao primer uzećemo emisije Javnog servisa iz perioda 2008-2012, u kojima je gostovao Dačić.

Na sajtu RTS-a postoji zapis o emisiji “Da, možda, ne” iz oktobra 2008, u kojoj je Dačić, kao predsednik SPS, učestvovao sa Velimirom Ilićem, predsednikom Nove Srbije i Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srpske napredne stranke.

Na “Jutjubu” je sačuvan snimak iz TV Dnevnika, emitovanog u februaru 2009, u kome je Dačić bio gost.

Dačić je gost Dnevnika bio i u oktobru 2009.

Ostao je zabeležen i deo iz emisije “Upitnik”, iz septembra 2010, kada su o ekonomskom i političkom stanju u zemlji govorili Dačić, kao zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Dostupan je i snimak emisije “Upitnik” iz maja 2011. 

I na početku izborne 2012. godine Dačić je gostovao na RTS-u.

U aprilu te godine, mesec dana pred izbore, bio je gost u emisiji “Upitnik”, zajedno sa Tomislavom Nikolićem, tadašnjim predsednikom Srpske napredne stranke i Rasimom Ljajićem, liderom Socijaldemokratske partije Srbije.

Foto: Printscreen RTS

Za vreme prvog mandata Borisa Tadića (2004-2008), Dačić nije obavljao državne funkcije, ali je učestvovao u emisijama RTS-a. Na “Jutjubu” je dostupan snimak emisije “Oko” iz 2006. godine, u kojoj je bio gost. 

Pokušali smo da saznamo na osnovu kojih činjenica je Dačić izneo tvrdnju da je u vreme vlasti Borisa Tadića na RTS mogao da dođe “u vremensku prognozu”, kao i na koji period vlasti Tadića misli – da li na onaj od 2004. do 2008. ili od 2008. do 2012, kada je i sam bio na najvišim državnim funkcijama, ali odgovor od Informativne službe SPS-a nismo dobili.

Budući da postoje materijalni dokazi koji demantuju tvrdnju Ivice Dačića da je za vreme Tadićeve vlasti “na RTS mogao da dođe, otprilike, u vremensku prognozu”, njegovu izjavu ocenjujemo sa “kratke noge”.

Naslovna fotografija: FoNet/Dragan Antonić

 

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.